Най-големият завод за производство на целулоза у нас - "Свилоза" в Свищов, спира работа, съобщава Нова телевизия. Близо 500 служители вече не са на работа.

Причината за затварянето са нарушените доставки на дървесина през последните пет месеца. "В началото на годината имахме доставки, които вече се изчерпаха", заяви директорът на предприятието Михаил Колчев. Според него кубик дърва струва над 150 лв., а това е породено от спекула на пазара заради недостига на дървесина.

По думите на директора до ситуацията се е стигнало заради постоянно намаляващите реално добивани количества на дървесина, липса на работна ръка, ниска производителност, лошото време, липса на механизация и неизпълнение на сключените договори. Спирането на работа в завода ще доведе до неизпълнение на договори с клиенти. 

Времето на престой  ще се използва за ремонт и профилактика. Служителите са в платен отпуск, но той ще приключи до 7-10 дни. "Надяваме се, че през следващите дни доставките ще се възстановят и да можем да организираме пускането на инсталациите", коментира той. 

Според него браншът се нуждае от реформа. Колчев изтъкна, че България е единствената страна с толкова ниска производителност в дърводобива, където се използва предимно ръчен труд.

През септември горя пожар в свищовското предприятие. Химкомбинатът е бил в авариен режим от два месеца, заради взрив на основен котел, който все още се ремонтирал. Поради тази причина работници в района е нямало, когато са възникнали пламъците.