Netflix загуби над 1 милион потребители в Испания през първите три месеца на 2023 г. Това сочат данни на групата за пазарни проучвания Kantar, цитирани от Bloomberg. Това е пореден знак, че техническите забрани на стрийминг гиганта срещу споделянето на пароли може да имат обратен ефект.

В началото на февруари Netflix въведе месечна такса от €5,99 за потребители в Испания, които споделят данните си парола и потребителско име с друго домакинство и технически мерки за откриване на такова споделяне. Ходът е свързан със спад на потребителите от повече от един милион, две трети от които са използвали чужда парола, според изследването на Kantar.

Анулираните абонаменти през първото тримесечие са се утроили, в сравнение с предходното тримесечие, според проучването. От всички останали абонати на Netflix в Испания, една десета са заявили, че планират да се прекратят абонамента си през второто тримесечие.

Подобна такса беше въведена и в Португалия, Канада, Нова Зеландия след и страни от Латинска Америка.

"Виждаме анулирани абонаменти на всеки пазар, когато обявим новината", заяви Netflix при обявяване на приходите за първото тримесечие.

Netflix защитава бизнеса си с мерки срещу споделянето на акаунти в Европа

Netflix защитава бизнеса си с мерки срещу споделянето на акаунти в Европа

Действията на стрийминг компанията започват от Испания и Португалия

Повече от 100 милиона души използват акаунт, за който не плащат, според Netflix - в световен мащаб. Компанията не споделя тези цифри по държави.

Миналата седмица Netflix заяви, че планът за защита на паролите и по-евтината версия за стрийминг с реклами ще ускорят растежа през втората половина на 2023 г.