Тримесечната печалба на Tesla за първи надминава 1 милиард долара, или 10 пъти повече на годишна база. Това показват данните за второто тримесечие на 2021 г.

За сравнение печалбата на компанията през първото тримесечие е била 438 милиона долара. През второто тримесечие компанията е доставила 201 250 електромобили, което е рекордно ниво на фона на недостига на чипове и проблемите с веригите на доставки, които спъват автомобилния сектор от началото на годината, пише CNN. Приходите на компанията достигат около 12 милиарда долара, надминавайки прогнозите от 11,3 милиарда долара.

Според Мъск проблемът с недостига на полупроводници остава сериозен и не се знае колко ще продължи. Компанията успя да се "измъкне" до известна степен от този недостиг, като използваше нови модели чипове.

По думите на шефа на Tesla обаче през останалата част от годината растежът може да бъде засегнат дори от най-малкия елемент по веригата за доставки.

Компанията има дял от 64% от продажбите на електромобили в САЩ през второто тримесечие. Доминацията на пазара на електромобили на компанията постепенно се топи на фона на появата на нови модели на Volkswagen и Ford. През първото тримесечие делът от продажбите е бил 71%, а година по-рано 83%.

Tesla очаква да завърши изграждането на фабриките си близо до Остин, Тексас и тази в Берлин и да започне производство на SUV Model Y по-късно тази година.

По-рано компанията прогнозира увеличаване на доставките си със средно 50% на година.