След като през май месец "Банка ДСК" окончателно приключи придобиването на "Сосиете Женерал Експресбанк", обединената група успя да изпревари дългогодишния лидер на банкови пазар у нас "УниКредит Булбанк" и да застане начело на сектора по размер на активите.

Към края на лятото обаче двете финансови институции изглежда отново са разменили позициите си. "УниКредит" е успяла да увеличи активите си и така отново да се върне на първо място към края на август. Това твърдят от финансовата институция в официално съобщение.

"Активите на "УниКредит Булбанк" достигнаха 23,4 милиарда лева в края на август. Така банката заема първо място по този показател в страната, сочат данните на БНБ", се казва в него.

В съобщението се казва още, че банката е на първо място по размер на новоотпуснатите корпоративни кредити, както и по размер на фирмените депозити, които достигат 8,615 милиарда лева. От друга страна "Банка ДСК" е водеща що се отнася до отпуснатите заеми и влоговете на домакинствата.

Банка ДСК официално приключи придобиването на "Експресбанк"

"Експресбанк" остава в миналото след окончателно сливане с “Банка ДСК”

Сделката беше обявена през лятото на 2018 година, а консолидацията вече е факт

Към края на юни месец обединената група на "Банка ДСК" имаше общи активи от 21,948 милиарда лева. Към същия период "УниКредит Булбанк" беше зад нея с такива от 21,877 милиарда лева.

Според статистиката на БНБ към края на същия период общо кредитите на домакинствата в "Банка ДСК" възлизат на 7,695 милиарда лева, като от тях жилищните са 3,268 милиарда лева, а потребителските - 5,250 милиарда лева. Заемите на нефинансовите предприятия възлизат на 4,607 милиарда лева.

От друга страна депозитите на домакинствата са в размер на 14,205 милиарда лева, а на бизнеса - 3,322 милиарда лева.

За същия период кредитният порфейл на "УниКредит Булбанк" включва общо 2,563 милиарда лева кредити на домакинства, от които 2,312 милиарда лева жилищни, както и заеми на бизнеса в размер на 6,897 милиарда лева.

Влоговете на домакинствата в банката възлизат на 10,135 милиарда лева, а корпоративните такива са на стойност от 6,970 милиарда лева.