През август 2018 година стана ясно, че френската група Societe Generale се изтегля от българския пазар, а нейната дъщерна "Сосиете Женерал Експребанк" ще бъде придобита от "Банка ДСК". Година и половина по-късно официалното обединение на двете банки е факт и те вече оперират под шапката на "Банка ДСК".

Още тогава от двете финансови институции дадоха заявка, че със сливането им може да се появи нов лидер на българския пазар.

Сливането на Банка ДСК и "Сосиете Женерал Експресбанк" може да създаде нов лидер на българския пазар през 2020-а

През 2020-а българският банков пазар може да има нов лидер

Новата банка ще притежава 450 клона

"Действителната консолидация на двете финансови институции доближава Банка ДСК до челната позиция в сектора по отношение на активите и я превръща в лидер по размер на депозити и кредитен портфейл в България", се посочва в съобщение на финансовата институция.

И досега "Банка ДСК" беше в топ 3 на най-големите банки у нас, но с окончателното обединение с "Експресбанк" тя скъсява дистанцията по размер на общите активи до лидера на пазара "УниКредит Булбанк". Що се отнася до размера на кредитите и депозитите на групата, тя успява да я изпревари в някои сегменти.

Според последните данни на Българската народна банка (БНБ) към края на март 2020 година "Банка ДСК" има общо активи в размер на 17,222 милиарда лева, а "Експресбанк" - на 6,209 милиарда лева. Механичният сбор от тях дава активи за обединената група в размер на 23,431 милиарда лева. При тези изчисления обаче трябва да се има предвид, че при консолидацията на финансовите институции може да има обезценка на активи, което да доведе до по-малък реален размер на общите активи.

Как ще се промени банковият пазар след сливането на ДСК и "Сосиете Женерал"?

Как ще се промени банковият пазар след сливането на ДСК и "Сосиете Женерал"?

Възможно ли е да има нова най-голяма банкова група в страната

За сравнение към същия период общите активи на "УниКредит Булбанк" възлизат на 21,122 милиарда лева, а на ОББ, която е третата по големина на пазара, са в размер на 11,607 милиарда лева.

Кредитният портфейл на "Банка ДСК" възлиза на 12,869 милиарда лева, а депозитният - на 13,980 милиарда лева. От тях корпоративните заеми са 3,090 милиарда лева, а тези на домакинствата - 5,920 милиарда лева. Към края на същия период "Експресбанк" има кредити на обща стойност от 6,390 милиарда лева и влогове за 5,129 милиарда лева.

Взети заедно според изчисленията към март 2020 година двете банки разполагат с кредитен портфейл за над 19,259 милиарда лева и депозитен за над 19,100 милиарда лева. Общо корпоративните заеми и заемите на домакинствата са съответно 4,920 милиарда лева и 7,752 милиарда лева. При депозитите тези на нефинансовите предприятия са 3,200 милиарда лева, а на домакинствата - 14,014 милиарда лева.

Тези механични изчисления показват, че "Банка ДСК" е лидер в сегмента на заемите и влоговете на домакинствата, докато "УниКредит" остава водеща при корпоративните такива.

Към същия период "УниКредит Булбанк" разполага с общо 16,977 милиарда лева отпуснати заеми и 17,777 милиарда лева влогове. При ОББ те са в размер на съответно 8,677 милиарда лева и 10,103 милиарда лева.

В официалното съобщение за сливането на "Банка ДСК" и "Експресбанк" се посочва, че обединената група е с най-голямата клонова мрежа в страната, а клиентите ѝ са над 2,5 милиона.

Сделката за придобиването на "Експресбанк" от "Банка ДСК" дойде в ход на изтеглянето на френската група Societe Generale от пазарите в Централна и Източна Европа. Основният купувач на дъщерните дружества в региона е унгарската група OTP, която е собственик и на българската "Банка ДСК". В момента OTP развива дейност на 12 пазара, като у нас присъства от 2003 година.

5-те пазара, от които Societe Generale си тръгна и на нейно място дойде OTP Bank

5 пазара, от които Societe Generale си тръгна и на нейно място дойде собственикът на Банка ДСК

През 2018 година беше обявена сделката за българската "Сосиете Женерал Експресбанк"