Автомобилният гигант Volkswagen ще трябва да се изправи пред най-големият колективен иск в модерната история на Германия. Той отваря последната глава от скандала "Дизелгейт", който досега е струвал на компанията над 30 милиарда долара.

Над 400 000 собственици на автомобили, произведени от компанията, са подписали иска и в началото на седмицата предстои първото заседание. Все още не е ясно колко точно са хората, включили се в него, но информацията за това ще бъде потвърдена след изслушването днес.

Адвокатите, защитаващи групата на Volkswagen, смятат, че делото може да продължи четири години и да стигне до Върховния съд в Германия. Според тях обаче то може да бъде прекратено, пише платформата Business Glitz.

Досега срещу автомобилния производител има редица дела, заведени след "Дизелгейт". Към края на 2018 година частни застрахователни компании са изплатили 380 милиона евро в подкрепа на 144 000 частни лица, завели такива срещу групата, показват данните на Германската застрахователна асоциация. Около 60 000 от тези дела са висящи.

Междувременно през миналата седмица срещу главния изпълнителен директор на германската група Хърбърт Дайс и председателя на Борда на директорите Ханс Дийтер Пьоч бяха отправени обвинения за пазарна манипулация.

Те ще бъдат изправени пред съда заради скандала с вредните емисии от дизеловите двигатели на автомобилите. Сред обвиняемите е и доскорошният главен изпълнителен директор Мартин Винтеркорн.