Вълната от стартъпи с изкуствен интелект (AI) разрази битка за таланти в Европа. Невероятният успех на OpenAI's ChatGPT даде тласък на инвеститорите, които наливаха пари в обещаващи стартиращи AI компании.

Хващайки инвестиционната вълна, редица чуждестранни фирми за изкуствен интелект, включително канадската Cohere и амаериканската Anthropic и OpenAI отвориха офиси в Европа миналата година, което увеличи натиска върху технологичните компании, които вече се опитват да привлекат и задържат служители в региона.

Mistral AI, която привлече инвестиция от Microsoft

Френската AI компания за $2 млрд., която привлече инвестиция от Microsoft

Компанията е само на 10 месеца, но вече успя да набере над $500 млн.

Основана през 2010 г. и придобита от Google през 2014 г. лондонската компания DeepMind "вкара" изкуствен интелект във всичко - от настолни игри до структурна биология. Сега компанията е изправена пред множество добре финансирани конкуренти, наводняващи нейната територия, докато все по-голям брой от служителите напускат, за да започнат собствени стартъпи.

В усилие да обезкуражи персонала да се присъедини към други компании или да започне собствен бизнес, DeepMind даде на някои старши служители достъп до ограничени акции на стойност милиони долари по-рано тази година, според източник, цитиран от Reuters.

"Навлизането на чуждестранни гиганти в индустрията на AI - Anthropic или Cohere например, на пазара в Лондон ще направи конкуренцията за таланти в областта на изкуствения интелект още по-голяма", заявява Чарли Феърбанк, управляващ директор на фирмата.

Защо AI ще удари всички ни по джоба през следващите години

Защо AI ще удари всички ни по джоба през следващите години

Скоро може да се окаже невъзможно да избегнете плащането на абонаментни такси

Компанията Cohere проектира вътрешни чатботове и други инструменти за своите клиенти. Тя вече привлече водещ изследовател в DeepMind от седем години Фил Блънсъм, през 2022 г. Това не е единственият служител на компанията DeepMind, който е мигрирал към Cohere.

Междувременно OpenAI отвори първия си международен офис в Лондон миналата година, както и втори в Дъблин. Това са "само първите стъпки", смята вицепрезидентът на компанията Даян Юн, тъй като планира да продължи да се разширява в други страни.

Cohere отвори офиса си в Обединеното кралство миналата година и изпълнителният директор Ейдън Гомес заяви, че компанията планира да удвои броя на служителите си до 50.

Войната за таланти е добре дошла за работниците - те ще са поставени могат да имат по-високи изисквания към бъдещите си работодатели. Да очакват по-голямо заплащане.

Компанията за изкуствен интелект ElevenLabs например предлага опции за акции на нови служители, добри заплати и напълно дистанционна работа, въпреки че повечето рекламирани позиции изискват служителите да са базирани в Европа. След като наскоро събра 80 милиона долара финансиране от фирми за рисков капитал, компанията смята скоро да удвои общия си брой на персонала до 100 служители.

Софтуерен инженер от Google създал тайно стартъп в Китай, докато крадял AI технологии от компанията

Софтуерен инженер от Google създал тайно стартъп в Китай, докато крадял AI технологии от компанията

Повдигнати са му 4 обвинения за кражба на търговски тайни

Френската стартираща компания Bioptimus също основана от бивши служители на DeepMind, събра 35 милиона долара през февруари.

Според хора от компанията, стартъпите търсят да наемат таланти от Big Tech като Google, като им предлагат повече влияние.