Избраният за купувач на бизнеса на електроразпределителното дружество ЧЕЗ у нас - българската "Еврохолд", ще използва кредит от 2 чуждестранни банки, както и средства от увеличението на капитала си, за да финансира сделката. Това стана ясно след среща на мениджмънта на холдинга с журналисти.

Заемните средства ще бъдат в размер на 300 милиона евро, които заедно с увеличения капитал в размер на 80 милиона евро ще покрият договорената цена от 335 милиона евро за покупката на активите на чешкото дружество в България. Асен Христов, председател на Надзорния съвет на холдинга, обясни, че първоначално са били изпратени запитвания до 5 международни банки - Deutsche Bank, Mitsubishi Bank, Unicredit, Nomura Bank и JP Morgan.

Две от тях вече са направили дю дилиджънс (б.р. процес на проучване на компания преди сделка) и са осигурили писма за финансова подкрепа. Заради клауза за конфендициалност Христов отказа да посочи кои са те, но по информация на Money.bg това са германската Deutsche Bank и люксембургският клон на японската Nomura Bank, които заедно и наведнъж ще осигурят необходимата сума.

"Еврохолд" подписа за придобиване на бизнеса на ЧЕЗ в България

"Еврохолд" е новият собственик на активите на ЧЕЗ в България

Цената е €335 милиона

Очакваната лихва по кредита е между 3 и 4 процента, като по думите на Христов стремежът им е да го върнат в рамките на 4-5 години. "Чрез тази сделка в България ще влезе чуждестранен капитал в размер на около 400 милиона евро", коментира председателят на Управителния съвет на "Еврохолд" Кирил Бошов. Тук той визира и увеличението на капитала, към което има интерес и от чуждестранни компании.

Плановете на бъдещия собственик на енергийния бизнес на ЧЕЗ включват създаването на 100-процентово дъщерно дружество, което да придобие 6-те компании на чехите у нас - "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Разпределение България", "ЧЕЗ Трейд България", "ЧЕЗ ИКТ България" и "ЧЕЗ ЕСКО България".

Очакванията на мениджмънта са до края на годината сделката да приключи, но и да не се случи това, договорът между тях и чешкото дружество предвижда по-дълъг срок. Сега предстои входиране на документи в Комисията за защита на конкуренцията, след което и в Комисията за водно и енергийно регулиране.

Ако сделката се осъществи, активите на "Еврохолд" ще нарастнат значително, достигайки по думите на Христов 3 милиарда лева. Според него с такъв обем компанията ще стане аткрактивна за листване на чуждестрана борса - в Дъблин или Лондон, каквито планове българското дружество има.