Австрийският строител и инвеститор в недвижими имоти Immofinanz Group купи 8 търговски парка в Словения, Сърбия и Хърватия за общо 90.5 млн. евро, съобщиха от компанията.

Търговските имоти в Словения и Хърватия са купени от групата MID, а тези в Сърбия - от местната MPC Group. Сделките, които са финансирани със собствени средства, ще бъдат приключени до края на 2018 г.

Новозакупените имоти са изцяло отдадени под наем и генерират годишни приходи от наем от около 7.2 млн. евро, което представлява брутна доходност от 8%, каза Immofinanz в изявление, цитирано от SeeNews.

NEPI Rockcastle купува нови молове за €190 милиона

Собственикът на "Парадайз" и "Сердика център" купува нови два мола за €190 милиона

Двата търговски обекта се намират в Литва и Полша

Австрийската компания е концентрирана върху търговски паркове в Централна и Източна Европа, носещи марката Stop Shop. Сделките увеличават портфолиото й до 80 локации в 9 държави с над 567 000 кв. м наемна площ и балансова стойност от приблизително 800 млн. евро, посочват от Immofinanz. 

"Тези придобивания укрепват позицията ни като водещ европейски оператор на паркове и, що се отнася до Хърватия, отбелязват навлизането ни в нов пазар на дребно в ЕС, който е много привлекателен за нашите международни наематели", отбеляза главният оперативен директор Дитмар Райндл.

Целта на компанията е да увеличи броя на обектите си Stop Shop до над 100, чрез придобиването на съществуващи обекти и изграждането на нови.

NEPI Rockcastle строи нов мол в Пловдив за €150 милиона

Собственикът на софийските Paradise Center и Serdika строи нов мол в Пловдив за €150 милиона

Търговският център ще бъде с 150 хил. кв. м разгърната площ и ще отвори през 2020 г.

Имотите в Словения включват 3 търговски парка в Марибор, Кршко и Птуй с приблизително 22 000 кв. м наемна площ. Така портфолиото на компанията в страната ще нарасне до 9 локации с 52 300 кв. м обща наемна площ.

Двата търговски парка в Хърватия имат близо 13 500 кв. м наемна площ и се намират в Осиек и Валпово.

Придобиванията в Сърбия включват паркове на дребно с приблизително 32 500 кв. м наемна площ в Суботица, Борча и Смедерево. Марката Stop Shop в страната ще разполага с 9 локации с 83 600 кв. м наемна площ.