Българската група "Монбат" е придобила 100% от дяловете на две германски компании за литиево-йонни батерии, съобщиха оттам в писмо до КФН и БФБ.

Gaia Akkumulatorenwerke GmbH (ГАЯ Акумулаторенверке ГмбХ) и EAS Germany GmbH (ЕАС Германия ГмбХ) ще бъдат слети в EAS Batteries GmbH (ЕАС Батерийс ГмбХ), базирана в Нордхаузен, Германия.

С хода от "Монбат" се стремят да се превърнат в един от европейските лидери на този пазар, посочват от компанията.

С придобиването българската група стъпва за първи път и на пазара за литиево-йонни батерии. Компанията е популярна с производството на оловно-кисели акумулаторни батерии и изнася продукцията си в над 60 страни по целия свят.

"Това придобиване ще донесе допълнителна диверсификация на групата Монбат и бележи навлизането й в литиево-йонния бизнес, който е базова технология за декарбонизация на стационарните и мобилните енергийни решения. Допълнително то е предпоставка за ново пазарно присъствие при високоенергийните литиево-йонни батерийни системи, базирано на сигурна и доказана LFP-клетъчна химия - уникален технологичен подход, предприет глобално от само едно друго голямо дружество. Тази технология позволява отговор на много нишови високоенергийни приложения и покрива изключително високите исиквания за сигурност и надеждност, изисквани при космическите и отбранителните приложения, в морския и в обществения транспорт", казват от компанията.

Монбат ще модернизира сградите в Нордхаузен, ще развие целия бизнес и допълнително ще разшири продажбите в Германия и съседните страни. Групата планира да инвестира над 5 милиона евро през следващите две години в ново модерно оборудване, както и да разшири екипа на новото дружество.

"Екипът в Нордхаузен има над двадесетгодишен опит в широкоформатните литиево-йонни клетки. Монбат има богат пазарен опит, както и опит в масовото производство на висококачествени оловно-кисели батерии. Съчетанието на тези умения е идеалната основа за осъществяване на бизнес плана за развитие", коментира пределеният за управляващ директор на EAS Batteries GmbH Михаел Дойтмайер.

"Това придобиване бележи навлизането на Монбат на германския пазар и същевременно е ангажимент към технология с потенциал да промени света. През последните две години анализирахме много възможности за по-нататъшен растеж на нашата група, но комбинацията от бившите компании Gaia (Гая) и EAS (ЕАС) е уникална, точно както е уникално и познанието на екипа. Монбат ще съживи и слее тези две компании в един цялостен бизнес процес - от технология, през производство до продажби", каза от своя страна и Атанас Бобоков, изпълнителен директор на Монбат.

Монбат е регистрирана за търговия на Българска фондова борса-София АД в премуим сегмента на акции и е с пазарна капитализация от приблизително 230 милиона евро. Монбат е основана през 1959 година, приватизирана е през 1998 година и оттогава се превърна в най-големия производител на батерии в Източна Европа Източна Европа със заводи за производство и рециклиране в три различни държави в региона. Консолидираните нетни приходи от продажби и EBITDA на консолидирана база за 2016 година възлизат съответно на 135 милиона евро и 23 милиона евро.