Шведският производител на телекомуникационно оборудване Ericsson AB купува американския доставчик на облачни комуникационни услуги Vonage Holdings Corp за 6,2 милиарда долара.

Ericsson ще плати 21 долара за една акция за Vonage, което е с 28% повече от цената на книжата на компанията при затваряне на борсата в петък.

Сделката ще бъде изцяло изплатена в брой от наличните финансови ресурсите на Ericsson, съобщиха от шведската компания.

"В основата на нашата стратегия е изграждането на усъвършенствани мобилни мрежи чрез нашето технологично лидерство. Придобиването на Vonage е следващата стъпка в реализирането на тези стратегически приоритети ", каза главният изпълнителен директор на Ericsson Борье Екхолм.

От Ericsson очакват покупката на Vonage да започне да оказва положително влияние върху дивидентите от акции и паричния поток от 2024 година.

Компанията Vonage, със седалище в Холмдел, Ню Джърси, е основана през 2001 г. като доставчик на услуги за IP телефония, но с течение на времето е изградила облачна комуникационна платформа. В компанията работят 2,2 хиляди души. Приходите на Vonage за 12-те месеца, приключили на 30 септември, са 1,4 милиарда долара, информира interfax.ru.

Бордът на директорите на Vonage препоръча на акционерите да приемат офертата на Ericsson. Сделката ще бъде приключена през първата половина на 2022 г. в случай на навременното й одобрение от акционери и регулатори, отбелязаха от шведската компания.

Акциите на Ericsson загубиха 3,5% при търговията на Стокхолмската борса в понеделник. От началото на тази година цената им е намаляла с 10%.