Финландският концерн Fortum обяви, че ще продаде своя 50% дял в компанията Fortum Oslo Varme, която осигурява отопление на домове и предприятия в столицата на Норвегия. Стойността на сделката е $1,14 милиарда.

Купувачи са Hafslund Eco - собственост на общината в Осло, норвежката частна инвестиционна компания HitecVision, както и шведския инвеститор в енергийна инфраструктура Infranode.

Финландският Fortum купува германската енергийна компания Uniper

Финландци готвят "враждебно поглъщане" на участник в "Северен поток 2"

Подадена е официална заявка до финансовия регулатор на Германия

Преди пет години финландската компания, която е под контрола на правителството, се договори с германския енергиен гигант E.ON за придобиването на 46,65 процента от Uniper.

На 17 март тази година стана ясно, че гигантът Microsoft създава нов център за данни във финландската столица Хелзинки, заедно с Fortum. Излишната топлина от центъра ще се използва за отоплението на жилища и офиси в региона.

Настояща инфраструктура на Fortum за градско отопление включва мрежа от 900 километра подземни тръби, които пренасят топлината до четвърт милион домакинства в Хелзинки и неговите околности.

Основната дейност на енергийния концерн Fortum е в страните от Северна Европа, Прибалтика, както и Русия, Полша и Индия. В Русия компанията има осем електростанции, разположени в Урал и Западен Сибир.