Fujifilm Holdings Corp подаде съдебен иск срещу Xerox Corp, оценявайки своите загуби от несъстоялата се сделка между двете компании на повече от 1 милиард долара.

Както стана известно през май т.г. Xerox Corp. прекрати сделката по поглъщането на компанията от японската Fujifilm Holdings Corp. за $6,1 милиарда след като постигна споразумение с инвеститорите Карл Айкан и Дарвин Дийсън, притежаващи общо 15% от акциите на Xerox.

В иска, подаден от Fujifilm във Федералния съд на южния окръг на Ню Йорк, се отбелязва, че Xerox незаконно е развалил сделката по обединението на Fuji Xerox, нейно смесено предприятие с Fujifilm, заради натиска на Айкан и Дийсън, които смятат че компанията е недооценена.

Xerox даде окончателно "не" за сделката с Fujifilm за 6,1 милиарда долара

Xerox даде окончателно "не" за сделката с Fujifilm за 6,1 милиарда долара

За такова решение настояваха инвеститори, държащи 15% от компанията

По мнението на Fujifilm, сключвайки споразумение с тях, Xerox не е дала възможност на другите акционери да изкажат мнението си за сделката.

Японската компания изисква от Xerox компенсация, която би отразявала загубените от акционерите на Fujifilm ползи и преимущества, които тя оценява на сума "съществено по-голяма от 1 милиард долара".

Освен това Fujifilm иска Xerox да бъде наказана за преднамерени и груби нарушения.

В понеделник сред излизането на новината акциите на Xerox поевтиняха с 0,8% по време на борсовата търговия в Ню Йорк.

Fujifilm поглъща Xerox в обща компания за $18 милиарда

Fujifilm поглъща Xerox в обща компания за $18 милиарда

Xerox се прослави с копирната си техника, но преживява трудни времена