Ford Motor Company е взела окончателно решение и обяви, че компанията е финализирала излизането си от руския автомобилен пазар, след като преустанови дейностите си на територията на страната през последните няколко месеца.

От американския автомобилен производител съобщиха, че Ford Motor Company е продал дяловете си - 49%, в местното си съвместно предприятие Sollers Ford, с което е финализиран процеса на преустановяването на дейността на фирмата в Русия.

Акциите на Ford ще бъдат прехвърлени на съвместното предприятие срещу номиналната им стойност. Ford запазва опцията за обратно изкупуване на акциите в рамките на 5-годишен период, ако глобалната ситуация се промени, пише сайтът на компанията.

Малко след съобщението на Ford стана известно, че Sollers планира да рестартира конвейерите, които не работят от март, още в края на 2022 година. Заводът ще произвежда и лекотоварни автомобили, но под собствена марка. Кой точно ще стане новият партньор на компанията все още не е обявено официално, пише "Известия".

От март тази година, след руската инвазия в Украйна, Ford Motor Company не произвежда автомобили, не доставя части и консумативи, и няма IT и инженерингова дейност в Руската федерация.

Всъщност Ford започна да намалява присъствието си в страната още през 2019 г., когато заводът в Елабуга отказа да произвежда автомобили от марката и спря да ги продава. През последните три години производственият обект произвежда само лекотоварни автомобили (LCV), а именно различни варианти на Ford Transit.