Световните цени на основния изкуствен тор от групата на азотните торове - карбамида - растат от почти два месеца. От края на април до средата на юни средните цени на карбамида на международните пазари са скочили с 26% до 313 долара за тон, по данни на Центъра за ценови индекси. Както уточняват анализаторите, това е второто скокообразно покачване на котировките на карбамида от началото на 2024 г. насам.

Руските производители на изкуствени торове, които увеличават доставките си за ЕС и Латинска Америка, в момента могат да се възползват от благоприятните пазарни условия. От края на април досега, т.е. само за около два месеца, цените на карбамида на световните пазари се повишиха с 26% - до 313 долара за тон.

Този скокообразен ръст пазарните участници обясняват със сезонното търсене в Бразилия и намаляването на доставките на торове от Египет, поради недостиг на природен газ като суровина за производството.

Но докато средните световни цени на торовете като цяло остават под нивата от 2023 г., то значителното увеличение на котировките на карбамида ще ограничи, наред с другото, и увеличаването на производството в Русия, смятат експерти, пише "Комерсант".

Карбамидът поскъпва въпреки пазарните очаквания и общата тенденция на задържане и дори поевтиняване на изкуствените торове. Макар че още в началото на годината имаше анализатори които прогнозираха повишение на цените на карбамида, допълват от Центъра за ценови индекси.

Европа съкрати доста вноса на газ от Русия, но  увеличи доставките на изкуствени торове

Европа съкрати доста вноса на газ от Русия, но увеличи доставките на продукт, произвеждан от него

Особено голямо е нарастването при Германия и Франция