Най-голямата компания за онлайн финансови услуги в света - Ant Financial, контролирана от милиардера основател на Alibaba Group Джак Ма, подписа споразумение да стане официален цифров портфейл за турнирите на УЕФА.

Платежната система на компанията Alipay ще предоставя онлайн разплащания и други финансови услуги на европейската футболна централа до 2026 г., обхващайки около 420 мача, гледани от милиарди зрители.

Сделката утвърждава глобалния профил на Ant Financial, която осигурява онлайн моловете на Alibaba и дигиталните разплащания на стотици милиони китайски потребители, пише Bloomberg.

Ма, който е запален футболен фен, се опитва да разшири отпечатъка на Alipay в чужбина, отчасти като проследи вълната на туристите в страната, но се изправи пред голям проблем, когато регулаторите в САЩ блокираха опита на Ant да купи Moneygram International.

Администрацията на Тръмп блокира сделка на Джак Ма за $1,2 милиарда

Администрацията на Тръмп блокира сделка на Джак Ма за $1,2 милиарда

MoneyGram трябваше да премине в китайски ръце

УЕФА, от своя страна получава високопрофилен партньор, който може да й помогне да достигне до допълнителни аудитории в Китай.

Китайската компания може да "помогне на УЕФА да достигне и да взаимодейства с потенциална милиардна аудитория в Азия. Alipay ще предложи на футболните фенове преживяване с дигиталните разплащания, използващи мобилни телефони и други технологични иновации както онлайн, така и на място", каза в изявление главният изпълнителен директор на Ant Financial Ерик Джинг.

Ant Financial скоро може да струва повече от топ 3 на банките в Европа

Непознатата финтех компания, която скоро може да струва повече от топ 3 на банките в Европа

Тя планира да набере свеж капитал и така може да достигне $100 милиарда капитализация

Азиатските компании като Ant са в челните редици на глобалните финансови технологии, водейки до употребата на все повече мобилни телефони в региона. В Китай и Индия, най-многобройните нации в света, повече от половината възрастни потребители, активни онлайн, твърдят, че редовно използват финтех услуги, според проучване на Ernst & Young от 2017 г.

Ant е лидер в китайските цифрови разплащания, изпреварвайки с малко платформата WeChat Pay на Tencent Holdings. Родена от онлайн платежна система на Alibaba, компанията се превърна във финансов гигант с пазарна стойност от 150 млрд. долара, надминавайки доказани имена в бранша като Goldman Sachs Group и Morgan Stanley.

Компания на Alibaba набра невиждано досега финансиране

Компания на Alibaba набра невиждано досега финансиране

Ant Financial получи $14 милиарда долара

Системата Alipay и нейните глобални партньори имат 870 милиона потребители и обработваха по 256 000 транзакции в секунда през миналата година.

Компанията използвала популярността на платежната система, за да се разшири във всичко: от управление на активи до застраховане, определяне на кредитен рейтинг и кредитиране. Ant Financial набра около 14 млрд. долара в последния кръг на финансиране, с които ще си осигури разширяване на бизнеса в Югоизточна Азия и други пазари в чужбина.