Френският козметичен гигант L'Oreal сключи сделка на стойност $2,53 милиарда с бразилската Natura & Co за закупуването на Aesop - нейната австралийска луксозна марка, съобщават световните медии.

Сделката е определяна като най-голямото придобиване на L'Oreal до този момент. Според данните на Dealogic тя разширява присъствието на фирмата на пазара на луксозна козметика, като същевременно предоставя на бразилската компания известно финансово облекчение на фона на свиващи се маржове и тежък дълг.

Придобиването е и третото най-голямо в историята на австралийска компания в сектора на потребителските продукти.

Aesop управлява почти 400 магазина и отчете продажби от $537 милиона  през 2022 година, което е с 21% повече в постоянна валута спрямо година по-рано.

Компанията отчете двуцифрен ръст във всичките си региони през 2022 година и заяви, че е навлязла на китайския пазар "със силно представяне, което надхвърля очакванията".

L'Oreal изкупува свои акции от Nestle за 9 милиарда евро

L'Oreal изкупува свои акции от Nestle за 9 милиарда евро

Френската компания след това ще анулира обратно изкупените книжа

"Придобиването на Aesop ще допринесе за разгръщането на огромния потенциал на L'Oreal за растеж особено в Китай, както и в сферата на туристическата търговия на дребно", коментира главният изпълнителен директор на L'Oreal Николас Йеронимус в изявление, цитирано от Reuters.

За Natura продажбата означава подпомагане на финансовото състояние и намаляване на задълженията, както и активно навлизане в Латинска Америка.