Обновена към 16:21 ч.:

Microsoft придоби GitHub в сделка на стойност 7,5 милиарда долара, предаде Reuters. Плащането ще се извърши изцяло с акции, казват от компанията.

GitHub, наричана и "социалната мрежа на програмистите", е сайт, който позволява на разработчици и компании да качват своя код и документация, както и съвместна работа по него. Към момента той е ползван от 27 милиона програмиста, които работят над 80 милиона различни хранилища код. 1,8 милиона компании ползват услугата.

Microsoft е най-голямата компания, допринасяща за създаването на нов код. Именно затова, и заради новата посока, зададена от Сатя Надела, GitHub е избрала компанията от Редмънд за купувач.

Създателят на Microsoft има 1 000 души, които активно създават и качват код на сайта, който се използва и за създаване на продукти с отворен код - като програми за операционната система GNU/Linux.

Откакто Надела пое поста главен изпълнителен директор, Microsoft инвестира активно в отворен код, а отвори и кода на програми като PowerShell, Visual Studio Code и JavaScript за Edge.

Миналата година Microsoft закри CodePlex - своя конкурент на GibHub. Сега шеф на придобитата компания ще стане Нет Фрийдман от компанията от Редмънд. Досегашният CEO Крис Ванстрат ще се присъедини към Microsoft.