Азербайджан ще започне да доставя втечнен природен газ (LNG) на Пакистан през юли, и то на намалени цени. Това се казва в изявление, разпространено днес от кабинета на пакистанския премиер Шахбаз Шариф, съобщи ТАСС.

"Започването на внос на втечнен газ от Азербайджан е второто голямо постижение на Пакистан в осигуряване на стретегическите енергийните потребности на страната - след получаването на първата партида петрол от Русия този месец", се отбелязва в изявлението.

Доставките на втечнен газ ще се осъществяват въз основа на споразумение между Държавната петролна компания на Пакистан (PSO) и Държавната петролна компания на Република Азербайджан (SOCAR).

Първата доставка руски петрол за Пакистан вече е факт - какъв е контрактът

Първата доставка руски петрол за петата по население страна в света вече е факт - какъв е контрактът

Нефтът се продава с отстъпка в цената

Документът беше оповестен по време на приключилото на 15 юни двудневно официално посещение на премиера на Пакистан в Баку. Шариф и президентът на Азербайджан Илхам Алиев подписаха споразумение за сътрудничество в областта на енергетиката, търговията, инвестициите, гражданската авиация и други области.

На съвместна пресконференция лидерите на двете страни обявиха началото на директните полети на "Азербайджанските авиолинии" до Исламабад, както и решението за увеличаване на броя на съвместните военни учения.

Започват преки товарни превози по вода между Русия и Пакистан

Започват преки товарни превози по вода между Русия и 5-та по население страна в света

Какви стоки ще се превозват