Американският производител на микрочипове Qualcomm се готви да отхвърли офертата за придобиване от 103 млрд. долара, отправена от конкурента му Broadcom още тази седмица.

Новината съобщава Reuters, позовавайки се на 4 добре информирани източника, пожелали анонимност.

Бордът на технологичната компания може да се събере още тази неделя, за да обсъди нежеланата оферта за придобиване и определи да стратегията си. Qualcomm е готов да отхвърли офертата като недостатъчна още в понеделник, но може да реши да забави отговора към Broadcom с още няколко дни, за да е по-добре подготвен.

Най-голямото технологично придобиване в историята е под въпрос

Най-голямото технологично придобиване в историята е под въпрос

$100 милиарда са малко, смята Qualcomm, която може да се влее в Broadcom

Офертата от 70 долара за акция подценява стойността на компанията и не отчита несигурността, свързана с получаването на необходимите одобрения от регулаторите за сделката, смятат от Qualcomm.

Изпълнителният директор на Broadcom Хок Тан, който ще върне компанията си в САЩ от сегашната й локация в Сингапур, заяви, че е готов да започне битка за поглъщане.

Компанията се готви да предложи свои кандидати за директори на Qualcomm, което ще позволи на акционерите на Qualcomm да гласуват, за да заменят борда на дружеството и да го принудят да се ангажира с Broadcom.

Apple се готви да зареже Qualcomm

Apple се готви да зареже Qualcomm

Двете компании водят тежък спор от месеци

Broadcom също обмисля възможността да повиши офертата си за Qualcomm, включително чрез финансиране чрез дълг, но не е ясно дали ще предприеме подобна стъпка.

Qualcomm доставя чипове на мобилните мрежи за предоставяне на широколентови и мобилни данни.

Тя е ангажирана в спор за нарушение на патенти с Apple, а освен това се опитва да приключи покупката на производителя на автомобилни чипове NXP Semiconductors след сключената сделка през октомври 2016 г. Broadcom заяви, че желае да придобие Qualcomm, независимо дали тя ще затваря сделката с NXP.