Японският производител на полупроводници Renesas Electronics обяви във вторник, че се е съгласил да купи американския производител на чипове Intersil, пише Reuters.

Сделтака се оценява на 3.2 милиарда долара, които фирмата ще заплати изцяло в кеш. Официалното придобиване на компанията за производство на чипове се планира да завърши през 2017 година.

Придобиването идва като част от амбицията на японската група за съсредоточаване на дейността си около автомобилни чипове.

Сливането е подхранено от забавения растеж на пазара на компютри и смарт устройства, които традиционно е опора на индустрията за производство на чипове. Така множество компании, опериращи в областта, се обръщат към фирми за автомобилна електроника, за да вдигнат продажбите си.

Фирмата производител на полупроводници ще плати по 22.5 долара за акция на Intersil.

Експерти на изследователската фирма в областта на технологиите Gartner обаче гледат скептично на сливането на двете фирми и се съмняват в ползата от сделката.

Според изследователите не е съвсем ясно дали Renesas ще бъде в състояние да продава чиповете от новата придобивка на клиентите си, тъй като Intersil произвежда пластините за компютри и подобни технологии, а японската фирма развива бизнеса си в автомобилната сфера.