Чешката енергийна компания ЧЕЗ, която е в процес на продажбата на бизнеса си у нас, планира да стори същото и с операциите си в съседна Румъния. Това съобщава местната медия profit.ro, позовавайки се на собствени източници от сектора.

ЧЕЗ е информирала местните регулатори за намерението си да търси купувач на целия си бизнес в страната - на доставка и производство на енергия. Той е концентриран на две локации - Олтения и Добруджа. Очаква се представители на компанията да пристигнат от Прага в четвъртък, за да коментират с местните власти намеренията си.

Това не е първият път, в който компанията прави опит да продаде свои активи в Румъния. Преди години дружеството опита да намери купувач за вятърния си парк Eolien Park CEZ, който е един от най-големите в Европа с 240 турбини и 2.5 MW производствена мощност.

"Еврохолд" потвърди, че остава сама в преговорите за ЧЕЗ

"Еврохолд" потвърди, че остава сама в преговорите за ЧЕЗ

Компанията участва сама и ще финансира сделката със собствени приходи и помощ от западни банки

ЧЕЗ притежава общо 9 дружества в Румъния - електроразпределителното дружество в Олтения, CEZ Romania, CEZ Sale, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development и TMK Hydroenergy Power.

Energy Distribution Oltenia доставя ток на седем области в страната, а CEZ Sale освен с електричество захранва и с газ други 1.4 милиона абонати в югозападната част на Румъния.

Плановете на ЧЕЗ за изтегляне от румънския пазар не са нови, но очевидно вече се предприемат конкретни стъпки в тази посока. Ръководството на чешката компания изрази преди време желание да напусне региона на Югоизточна Европа заради политическата и регулаторна нестабилност в него.