Стартъп екосистемата в Централна и Източна Европа преживява истински бум. Компаниите от региона вече са оценени на над €186 млрд., 19-кратен ръст от 2010 г., според нов доклад на Google for Startups, Atomico и Dealroom, цитиран от Sifted. Ако сделките продължат с този темп, през тази година стартъпите ще наберат два пъти повече средства в сравнение с предходния рекорд от 2019 г.

"Огромният успех на компании като UiPath, родена в Румъния, поставиха региона отново в светлината на прожекторите. Международните инвеститори започнаха отново да го забелязват и не искат да изпуснат следващия декакорн (стартъп с оценка над $10 млрд.) от Централна и Източна Европа", казва Йорам Вийнгаарде, основател на Dealroom.

Снимка 550347

В региона вече има 34 еднорога (с оценка над $1 млрд.), от едва шест през 2015 г. Полша води с 8, следвана от Естония (6), Чехия (4) и Украйна (4). Общата оценка на стартъпите в по-ранен етап на развитието си също расте значително през последните години и днес е около €21 млрд.

Данните за ЦИЕ се влияят значително от успехите на малък брой играчи. Румъния е отговорна за втората най-голяма обща създадена стойност в региона от 2000 г. насам, но UiPath носи заслугата за голям дял. По-рано т.г. тя излезе на борсата в САЩ срещу оценка от $35 млрд.

Разликите в други държави не са толкова значими, но реалността е еднаква: от общо €733 млн. набрани в рундове преди Series B, през първото полугодие на 2021 г., 55 процента идват от компаниите с оценки над €100 млн.

Снимка 550346

Данните показват още, че Естония - една от най-малките държави в региона - води цяла Европа, когато става въпрос за създаване на стартъпи и венчър инвестиции на глава от населението - €1 967 на глава от населението и един стартъп на всеки 1 048. Но останалата част от региона изостава от Западна Европа. Регионът е особено зависим и от международни инвеститори, далеч повече от останалата част на Европа. Като американските инвестиции отговарят за повече от половината.

Стартъпите от ЦИЕ продължават и да напускат - или поне да си местят централите в градове като Ню Йорк и Лондон.

Банките продължават да инвестират във финтех стартъпи

"Ако не можеш да ги биеш, инвестирай в тях" явно е мотото на европейските банки. Анализ на Pitchbook и Sifted показва, че от 2016 г. те са утроили инвестициите си във финтех стартиращи компании. И през миналата година е имало рекордните 142 сделки, а от началото на тази - 98.

Сред най-популярните стартъпи, които вече броят банка сред инвеститорите си, са Klarna, Starling, Ledger, Wefox и Solarisbank.

Като цяло, банките в Европа са взели участие в 17 процента от над 800 сделки в този сектор миналата година. Тенденцията е видима и в останалата част от света, където общият брой на сделките е 369, при 288 през 2018 г.

Третата най-голяма банка на Швейцария, Zarcher Kantonalbank, стои начело по брой сделки. BNP Paribas и Barclays са на второ и трето.