Една от най-големите нискотарифни авиокомпании в Европа - унгарската Wizz Air Holdings Plc, обяви, че следвайки процеса на конкурентен подбор е избрала Pratt & Whitney за оборудване на 110 Airbus A321neo самолети с PurePower Pratt & Whitney Geared Тurbofan двигатели. 

Доставките на A321neo ще започнат през 2019. Договорът покрива също 90 допълнителни самолета A321neo, върху които Wizz Air има неангажиращи права за покупка, както и бройка резервни двигатели.

Споразумението е на стойност над $2.5 милиарда по настоящи обявени цени и е включено в цената, платима на Airbus S.A.S. по договора за покупка на A321neo, подписан от Wizz Air през 2015 г.

Като част от него, Wizz Air ще влезе в една дългосрочна програма за управление на флота с двигатели Pratt & Whitney, за да продължи да осигурява на новите технологични двигатели високо качество на поддръжка. 

След детайлен процес на преразглеждане, ние решихме, че двигателите  Geared Turbofan са най-доброто предложение като характеристики, стойност, както и като максимална горивна и оперативна ефективност. Тези показатели ще се отразят директно в намалени оперативни разходи за бизнеса ни. Докато ние вече имаме много ниски основни разходи, нашият фокус  е  да бъдем още по-ефективни, за да предлагаме най-ниските цени на нашите клиенти, постигайки висока възвръщаемост за акционерите”, коментира Йозеф Варади, главен изпълнителен директор на Wizz Air