Правителството на Съединените щати предоставя на България допълнителна военна помощ на стойност от три милиона долара, съобщиха от пресцентъра на МО.

Президентът Джордж Буш и американският Конгрес одобриха тази сума да бъде отпусната на България от Фонда за коалиционна солидарност.

Освен новата сума, през 2006г., България е получила от Фонда военна помощ на стойност 15 милиона долара, както и 9.9 милиона долара от средствата по Програмата за чуждестранно военно финансиране.

Българското правителство заедно с отдела за военно сътрудничество към посолството на Съединените щати ще определи предназначението за тази военна помощ.

Фондът за коалиционна солидарност, който бе създаден с решение на американския Конгрес през май 2005г. има за цел да осигурява подкрепа и помощ на коалиционните партньори с принос в Ирак и Афганистан.

Съединените щати високо ценят двустранното си стратегическо партньорство с България, подкрепата, която страната продължава да оказва на САЩ в коалиционните сили, както и големият принос и жертвите, които българският народ и правителство дадоха в името на свободата в Ирак, Афганистан и други глобални операции.