Турската икономика бързо излекува раните си след опита за преврат на 15 юли 2016 година и не спира да чупи нови рекорди всяка година, въпреки огромната инфлация, обезценяването на турската лира и глобалната криза. Това коментират представители на местния едър бизнес, цитирани от Daily Sabah.

Наил Олпак е ръководител на Съвета за външноикономически отношения на Турция (DEİK). Той заяви, че "точно шест години след коварния опит за преврат и въпреки глобалните икономически проблеми, пандемията и нежеланите войни, икономиката на Турция успява да оцелее. И дори да расте".

И наистина, страната буквално чупи нови рекорди в износа всяка година, добавяйки нова сила към своята индустрия и увеличавайки заетостта сред младото си население. Турция продължава да расте и напредва в световната търговия.

Турция откри второто по големина находище за редки метали в света

Турция откри второто по големина находище за редки метали в света

Запасите се изчисляват на поне 694 милиона тона

Махмут Асмалъ, председател на Асоциацията на независимите индустриалци и бизнесмени (MÜSIAD), коментира, че основната цел на всички преврати е да се прехвърлят ресурси, богатство и доходи. Бизнесменът подчертава щетите, причинени на икономиката от преврата през 2016 годна в Турция. Според него, въпреки че пазарите се върнаха към нормалното с успешната политика на икономическата администрация веднага след това, този опит за преврат е имал сериозни разходи.

"Можем да изчислим, че този разход е приблизително 300 милиарда турски лири и до днес се е увеличил още повече", казва Асмалъ. И допълва, че "повишаването на обменния курс на долара, натискът върху продажбите на пазарите и прекъсването на производството и икономическата дейност са увеличили икономическите щети.

Инфлацията в Турция стигна нови висоти през юни

Инфлацията в Турция стигна нови висоти през юни

Това е най-високата й стойност за последните 23 години

Ръководителят на Истанбулската търговска камара (ITO) - Шекиб Авдагич, също коментира икономическата обстановка в страната, подчертавайки, че въпреки всички трудности, тя се представя по-добре от много европейски държави.

Турската финансова система, въпреки моментните сътресения и инфлацията, остава стабилна, а икономическият растеж на страната през последните шест години е очевиден, смятат представителите на местния бизнес.

И все пак, целият свят стана свидетел на повишаването на обменните курсове в Турция, на намаляването на приходите от туризъм и кредитните рейтинги, забавянето на инвестициите и забавянето на заетостта. Въпреки целия този хаос обаче, през последните 6 месеца икономиката на страната успява да се възстанови, като подкрепата към частния сектор и неправителствените организации също се увеличават.

Турция получи заем от Deutsche Bank от $929 милиона за покупка на LNG

Турция получи заем от Deutsche Bank от $929 милиона за покупка на LNG

Заемът идва в решаващ момент за държавната газова компания