Ако до 30 септември България не успее да затвори т. нар. стари сметища се очаква санкция в осем цифрена сума в евро - минимум 10 млн. евро. Става въпрос за рекултивацията на 8 сметища, които вече не се използват. Това заяви пред БТВ служебният министър на екологията Росица Карамфилова.

Карамфилова смята, че има шанс да не се стигне до глоба, защото заедно с местните власти са направени графици за това, което трябва да се свърши всеки ден.

Защо Полша ще трябва да плаща по половин милион евро на ден глоба на ЕС?

Защо Полша ще трябва да плаща по половин милион евро на ден глоба на ЕС?

След решение на Върховния съд на съюза

Служебният министър изтъкна, че ще фокусира работата си върху 3 от 16-те наказателни процедури, които са задействани от Европа срещу България.

Тя допълни, че е запозната с казуса защо е затворен ТЕЦ "Брикел", като основният проблем е изпускането на неорганизирани емисии.

"Пуши отвсякъде и това е абсолютно нарушение", посочи Карамфилова. Спрени са и двата последни енергийни котли на ТЕЦ "Брикел". Тя увери още, че са наети лица, които да следят за реда при Рилските езера.

Германия наложи рекордна глоба на YouTube заради цензура

Германия наложи рекордна глоба на YouTube заради цензура

Платформата ще трябва да плати 100 хил. евро

По отношение на АМ "Струма", Карамфилова обясни, че това, което е ключово е, че ЕК очаква от нас да съобразим оценката за съвместимост и екооценката за магистралата. С последните си решения предишният екоминистър прекратява две от инвестиционните намерения. На този етап стоят и други възможности за АМ "Струма", добави тя.