Баровете и ресторантите във Франция ще останат затворени до средата на януари, докато правителството се опитва да потуши новия бум на инфекции на Covid-19, съобщи радио France Info, цитирано от Bloomberg.

Правителството вече затвори предприятията с несъществена дейност в края на октомври, след като броят на случаите нарасна. Целта на управляващите беше магазините да отворят отново врати на 1 декември, ако здравните условия позволяват. Премиерът на страната обаче категорично заяви, че това няма да важи за баровете и ресторантите. Очаква се правителствените служители да преразгледат ситуацията с баровете и ресторантите в рамките на следващия месец.

Здравният министър Оливие Веран също заяви по телевизия BFM, че баровете и ресторантите, които са незаменима част от френския туризъм, няма да отворят отново през декември. A министерството на финансите на страната към момента не е коментирало темата.

Франция "рестартира" икономиката си със 100 милиарда евро

Франция "рестартира" икономиката си със 100 милиарда евро

Значителна част от средствата ще бъдат насочени към пазара на труда

Новото блокиране разгневи собствениците на независими бизнеси като книжарници например, които се оплакаха, че големите магазини, които продават хранителни стоки, често продават и книги, а гигантът за електронна търговия Amazon също продължава да функционира. В отговор властите призоваха същите да се опитат да преминат към онлайн търговия.

Сега, след като вече се наблюдава частично намаляване на броя на новите случаи, някои собственици на магазини настояват правителството да им позволи да отворят отново за уикенда на 27 ноември, който в САЩ бележи началото на Черния петък на коледния сезон за пазаруване - традиция, която все повече се възприема и на Стария континент.

Властите обаче отказват да коментират дали ще бъде позволено по-ранно откриване. Решението се очаква да бъде взето следващата седмица.

"Засега премиерът обяви, че сме си поставили за цел на 1 декември да им позволим да отворят отново, ако здравословното състояние продължава да се подобрява. Има обнадеждаващи новини, но ситуацията остава сериозна. Днес имаме повече пациенти в болниците, отколкото в пика на първата вълна. Ако има добри новини и ситуацията продължава да се подобрява, ще направим всичко възможно собствениците на магазини да могат да работят", коментира правителственият говорител Габриел Атал.

Всичко това поставя под въпрос не само пазаруването около Черния петък, а и пазаруването за коледните и новогодишните празници като цяло. По данни на министерството на земеделието на страната гражданите поне със сигурност няма да срещнат перипети при покупката на коледни дръвчета, защото те ще се продават на открито и няма да е необходима предварителна поръчка.

Защо новото блокиране на Франция е добра новина за Amazon?

Защо новото блокиране на Франция е добра новина за Amazon?

Компанията е лидер в онлайн търговията в страната