След значителния брой работни места, които бяха изгубени в САЩ миналата година, през следващите няколко месеца се очаква бум в наемането на нови кадри, по-специално в ресторантьорството.

Собственикът на шест бара и ресторанта в Чикаго Кевин Вон планира да удвои своя персонал до 90 души през следващите седмици. През изминалия месец той е върнал около 40 от своите служители, след като ресторантите отвориха с 50% капацитет, пише Bloomberg.

Почти 300 000 нови работни места са открити в сектора на ресторантьорството, което е първото значително увеличение от четири месеца насам по данни на Министерството на труда на страната. Анализатори казват, че разпространението на ваксините и ръстът на личните спестявания ще насърчат американците да харчат повече, а работодателите ще наемат нови служители.

Според икономисти от Goldman Sachs Group безработицата ще падне до 4,1% до края на годината (от 6,2% през февруари).

Въпреки позитивните прогнози обаче пред икономика стоят още много неизвестни. Според последни данни заявленията за обезщетения за безработица в Америка миналата седмица се повишиха до най-високото ниво от средата на февруари. Подадените заявления по редовните държавни програми са се увеличили с 45 хил. до 770 хил. през миналата седмица, показват данните на Министерството на труда. По предварителни данни исковете са нараснали с 24 318 до 746 496 броя.