Британската икономика се сви с 0,5% на месечна база през юли 2023 г., което е най-големият спад досега тази година и обръщане на растежа от 0,5% през юни, информира Тrading Еconomics.

Всички основни сектори на икономиката - услуги, производство и строителство - са отбелязали спад през юли.

Данните са по-лоши от пазарните прогнози за спад от 0,2%. Секторът на услугите се понижи с 0,5% (срещу ръст от 0,2% през юни) и беше основният фактор за свиването, Най-значим е спадът от 3,4% в сектора на дейностите, свързани с човешкото здраве, след като стачките в NHS доведоха до отмяна на прегледи и процедури.

Следващият най-голям принос за негативните резултати е спадът от 3,4% в компютърното програмиране, консултациите и свързаните с тях дейности, сочат данните на Национална статистическа служба.

В същото време продукцията в сектора на потребителските услуги не отбелязва ръст (при 0,5% през юни), като най-голям отрицателен принос има търговията на дребно (-1,2%).

Междувременно промишленото производството е намаляло с 0,7% (срещу 1,8%), като производството се е свило с 0,8%, водено от производството на изделия от каучук и пластмаси (-5,5%).

Строителният сектор отбеляза спад от 0,5% (срещу 1,6% през юни).

За трите месеца до юли Брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство нараства с 0,2%, отчита Национална статистическа служба на страната.

Данните от вторник показаха по-бързо нарастване на нивото на безработица, отколкото очакваше централната банка, въпреки че Банката на Англия остава притеснена, че силният ръст на заплатите ще подхрани устойчивата инфлация.

"Скоростта на забавянето може да показва, че рецесията е зад ъгъла. Така или иначе, това предполага, че по-високите лихвени проценти и лепкава инфлация имат по-значителен ефект върху икономиката", каза Нийл Бирел, фонд мениджър в Premier Miton, цитиран от Ройтерс.

Месечна динамика на БВП на Обединеното кралство

Снимка 633530