Петролът в петък сутринта се търгува без резки колебания след излизането на данните, показващи ръст на запасите и рекорден добив от 12 барела на денонощие в САЩ. Това подкопава усилията на ОПЕК да задържа глобалното производството на суровината и да постигне баланс между търсенето и предлаганото на по-високо ценово равнище.

Петролният пазара завършва седмицата н с растеж на котировките и заради прогреса в търговските преговори между САЩ и Китай, което намалява тревогите за растежа на световната икономика.

Априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се търгуват по $67,08 за барел, което е приблизително на равнището от приключването на сесията в четвъртък.

Котировките на американския еталон WTI а доставка през април на нюйоркската стокова бор NYMEX се покачват леко до $57,00 забарел.

В хода на търговията вчера Brent понижи цената си до $67,07 за барел, а WTI поевтиня с 20 цента - до $56,96 за барел. От началото на тази седмица стойността на северно-европейския сорт се покачи с 1%, а северно-американския - с 2,3%.

Според данните на енергийното министерство запасите в САЩ през миналата седмица са нараснали за пети поред път - с 3,67 млн. барела. Стоковите резерви в терминала в Кушинг, където се съхранява петролът търгуван на NYMEX са се увеличил с 3,41 млн. барела - максимален темп от март миналата година.

Добивът на петрол през миналата седмица за първи път е достигнал 12 милиона барела на денонощие, съобщи Управлението за енергийна информация (EIA).

От началото на 2018 година добивът на суровината в САЩ е нараснал с почти 2,5 млн. барела на ден, а от 2013-а насам - 5 млн. барел на денонощие.