Испания и Португалия се разминаха със солени глоби, които можеше да им наложи Европейската комисия (ЕК). Двете държави избегнаха налагането на санкции от Брюксел поне за няколко месеца.

По време на днешното си заседание експерти от Комисията взеха решение да не налагат наказания на Мадрид и Лисабон за нарушаването на изискванията за размера на бюджетния дефицит в Европейския съюз (ЕС).

Президентът Жан Клод-Юнкер взе решение да не се предприемат никакви мерки срещу двете иберийски държави преди провеждането на изборите в Испания, насрочени за края на юни, съобщава Business Insider.

Испания изпитва търпението на ЕК. Санкции заплашват страната заради прекомерен дефицит

Испания изпитва търпението на ЕК. Санкции заплашват страната заради прекомерен дефицит

Освен това в момента Мадрид е изправен пред сериозна политическа нестабилност

По думите на еврокомисаря по финансовите въпроси Пиер Московиси моментът, от политическа и икономическа гледна точка, не е подходящ за вземане на решение за налагането на санкции. Той обаче допълва, че ЕК ще се върне към разглеждането на този въпрос отново в началото на юли.

Въпреки отстъпката днес, след месец и половина Испания и Португалия могат да се превърнат в първите държави, понесли сериозни последствия заради прекомерния си бюджетен дефицит.

В първата страна за 2015 г. той е в размер на 5,1%, което е доста над заложената цел от 4,2%. В Португалия показателят е в рамките на 4,4% въпреки изискването на ЕС за такъв не повече от 3%.