Докато президентът на САЩ Доналд Тръмп създава смут в международните отношения, развивайки своята политика "Америка на първо място", най-голямата икономика в Югоизточна Азия вижда възможност за разширяване на европейските си търговски връзки, пише Bloomberg.

Европейският съюз наскоро сключи търговски споразумения с Виетнам, Япония, Сингапур, Канада, Африка и дори Куба и активно преговаря за сделки с Мексико, Австралия, Нова Зеландия, Китай и Филипините. Сделката с Индонезия би увеличила двустранната търговия с 4 млрд. долара годишно (миналата година тя достигна 30 млрд. долара) и би укрепила европейските икономически връзки с една област, която бързо се разраства по богатство и икономическа мощ.

"Искаме да продължим с дневен ред за отворена търговия, въпреки всичко, което се случва между САЩ и Китай. Искаме да имаме по-голям пазарен дял в тази голяма икономика, която се очаква да бъде още по-голяма след 10, 15, 20 години", казва в интервю за Bloomberg посланикът на ЕС в Индонезия Венсан Герен.

Споразумението за икономическо партньорство Индонезия-Европа ще стимулира индонезийския износ на текстил и рибни продукти и ще отвори Индонезия за европейските производители на автомобили и машини. Това е пакт, който също се превръща в опора срещу нарастващия протекционизъм и много необходимия източник на инвестиции и икономически растеж.

Кои ще са двигателите на икономически растеж през следващите пет години?

Кои ще са двигателите на икономически растеж през следващите пет години?

Китай ще увеличи своя дял, а САЩ се превръща в по-малък фактор

Заплахата Тръмп

Заплахата от пълномащабна търговска война между САЩ и Китай вече накара Международния валутен фонд да намали перспективaтa си за световната икономика. Загриженa за политиката на Вашингтон при Тръмп и влиянието й върху растежа, Индонезия прегръща възможността за търговската сделка.

Фактът, че ЕС вече постигна споразумения със съседните страни, също предизвика чувство за неотложност в островната държава.

"Не искаме да бъдем изоставени. Най-предпочитаният подход днес е двустранен", каза Иман Памбагьо, генерален директор за преговорите за международна търговия в Министерството на търговията на Индонезия.

Тъй като индонезийската икономика се разширява с около 5% годишно, но е доста по-малка от 7-те процента, обещани от президента Джоко Уидодо, сделките за свободна търговия са важен източник на растеж и работни места. Сделка с ЕС би помогнала да се даде тласък на инвестиционните долари, които страната желае, за да финансира нови пътища, железопътни линии и пристанища в момент, когато капиталът пресъхва.

Джакарта ще е най-големият град в света до 2030 година

Азиатски мегаполис ще е най-големият град в света до 2030 година

Индонезийската столица ще изпревари досегашния лидер Токио

Национално строителство

Споразумение между ЕС и Индонезия ще доведе до изнасянето на повече европейски автомобили в островната държава. Това би могло да донесе инвестиции и в местната автомобилна индустрия, която може да сглобява и изнася европейски автомобили в региона, според представители на ЕС.

Европейските компании ще получат достъп до договори за обществени поръчки и инфраструктурни проекти, които се изпълняват в рамките на най-голямата национална строителна програма в историята на Индонезия. Това ще помогне на азиатската страна да преодолее пропастта в двустранната търговия, заради която тя се представя по-слабо в сравнение с други държави в региона, според Герен.

Макар че Индонезия е най-голямата икономика в Югоизточна Азия, тя се нарежда едва на пето в търговията с ЕС през миналата година. Островната държава е изпреварена от други страни в региона спрямо привличането на преки чуждестранни инвестиции от Европа. Натискът за постигане на споразумение с ЕС идва на фона на данните, че Индонезия отчита 20% спад (на годишна база) в реализираните преки чуждестранни инвестиции през третото тримесечие на годината.

"Европейските инвеститори безспорно са номер едно в АСЕАН и допринасят повече от САЩ и Япония взети заедно. Но само 10% отиват в Индонезия", посочва Герен.

Ново поколение

Пактът обхваща услугите и инвестициите, както и конкуренцията, устойчивото развитие, трудовото законодателство и околната среда. Ако се сключи такава сделка, тарифите за най-малко 95% от стоките и услугите ще бъдат намалени до нула, както спрямо секторите, така и спрямо обема на търговията.

"Споразумението от ново поколение" би се конкурирало с Транстихоокеанското инвестиционно партньорство от гледна точка на амбициите, според Герен.

Индонезийската страна посочва "много нови въпроси", които трябва да бъдат решени, преди да бъде завършена такава сделка, както и настоящата президентската надпревара, предхождаща изборите през април.

"Макар аз да продължавам да настоявам за преговорите, вероятно някои агенции биха предпочели подход "изчакайте и вижте", каза Памбагьо. "Ще продължа да настоявам колкото е възможно повече", категоричен е той.