Германският външен министър Аналена Бербок изрази разочарование, че западните санкции срещу Русия заради войната в Украйна нямат достатъчно "икономическо въздействие", съобщават световните агенции.

САЩ и Европейският съюз наложиха безпрецедентни санкции срещу Москва, за да ограничат способността на Русия да финансира своята война на територията на Украйна. И въпреки че натискът си каза думата, руската икономика не се срина под тежестта на санкциите, според очакванията, пише Daily Sabah.

Лихвите по ипотеките в Русия - над 5 пъти по-високи от тези у нас

Лихвите по ипотеките в Русия - над 5 пъти по-високи от тези у нас

Само в рамките на седмица половината топ банки вдигнаха лихвите с до 3%

"Икономическите санкции трябва да имат икономическо въздействие. Но това не е така", заяви Баербок пред журналиста Стивън Ламби в интервю за новата му книга "Извънредна ситуация", публикувана в четвъртък.

"Научихме, че с рационални решения, рационални мерки, съгласувани между цивилизованите правителства, явно не е възможно да се сложи край на тази война", подчертава Баербок в интервюто, проведено на 10 юли.

Снимка 601050

Източник: iStock

"Логиката на демокрацията не работи в автокрациите", допълва външният министър.

През юни Европейският съюз договори нов кръг от санкции, насочени към затваряне на вратичките, използвани от Русия, за да ги избягва. С този ход ЕС се опитва да овладее реекспорта през трети страни за Руската федерация на чувствителна технология, която може да се използва на бойното поле, като микрочиповете, например.

"Бензин газят ...": В Русия се появи недостиг на горива на бензиностанциите

"Бензин газят ...": В Русия се появи недостиг на горива на бензиностанциите

При това дизелът поскъпва