Истински шок преживяват търсещите ново жилище в Русия - само в рамките на една седмица половината банки в Топ 30 на страната повишиха лихвите по ипотеките с между 1,5% и 3% и сега жилищните кредити се отпускат при средна годишна лихва от 14%, съобщава "Известия".

Контекст: В Русия, за разлика от България, Основният лихвен процент, обявен от централната банка на страната, е голям фактор за случващото се на ипотечния пазар.

След срива на рублата, Централната банка на Русия спешно повишава лихвите

След срива на рублата, Централната банка на Русия спешно повишава лихвите

Рублата загуби близо 40% от стойността си през 2023 година

В началото на август лихвите по ипотеките се вдигнаха с до около 1% до нива от 10-12% след като на редовното заседание на Управителния съвет на институцията ОЛП беше повишен с 1% до 8,5%. Преди седмица, обаче, централните банкери се събраха извънредно и взеха решение за още 3,5% ръст до 12 на сто.

Половината големи и много от по-малките банки реагираха в рамките на дни. Междувременно, самите цени на имотите също са скочили с между 2 и 5%, посочва изданието.

Русия обяви колко е бюджетният й дефицит спрямо БВП - за първи път от 2 години

Русия обяви колко е бюджетният й дефицит спрямо БВП - за първи път от 2 години

Приходите от петрол и газ продължават да са драстично по-малко от миналогодишните

За сравнение, по данни на БНБ през юни средната лихва по жилищните кредити у нас в лева е била 2,57%, а даже по време на Световната финансова криза през лятото на 2009 г. не са били доближавани 11-те процента.

Детайли: Както отбелязват от "Известия", скокът от 11% в началото на август до 14% - в края, има сериозно парично изражение за домакинствата. Вноската по 10-годишна ипотека за стандартно жилище се увеличава до размер около и над този на средната заплата в Русия, която е около 95 000 рубли месечно.

Русия все пак отчете за полугодието ръст на БВП - ето колко е

Русия все пак отчете за полугодието ръст на БВП - ето колко е

Повишението се дължи изцяло на данните за второто тримесечие

"Лихвата по стандартните програми става, ако не непосилна, то много висока. По предварително обявените заявления банките искат да се стигне до сделка по рано - средно до края на август или се променят вече одобрените решения", коментира кредитният експерт Дмитрий Сафронов пред руското издание.

Друг финансист - Алексей Кричевски от популярния Telegram канал "Економ", отбелязва, че вторичните ипотеки (покупката на вече ипотекирано жилище) стават недостъпни за сметка на новите сгради и имотите под наем. Очакването му е на този етап да не започне масово преразглеждане на вече отпуснати ипотечни кредити.

Как се избира жилище с цел препродажба - опитът на експерти от Москва

Как се избира жилище с цел препродажба - опитът на експерти от Москва

За предпочитане е имотът да е в тухлена сграда ... и какви са другите критерии

Какво следва: Според експерти търсенето на пазарни програми ще намалее за сметка на преференциалните, които са с държавна подкрепа. Според данните на Централната банка среднопретегленият лихвен процент по ипотечните кредити, който включва и преференциалните е 8,45%. Повече ипотеки от този тип обаче ще "натежат" на бюджета.

Къде в Русия са най-скъпи елитните жилищни имоти - не е в Москва

Къде в Русия са най-скъпи елитните жилищни имоти - не е в Москва

Цената на квадратен метър е в пъти по-висока от тази в София

Според анализатори това ще е последното повишение на лихвените проценти по стандартните програми и психологическата граница от 15% няма да бъде прехвърлена през 2023 г. Остава и оптимизмът, че неизгодните ипотеки от тази година ще могат да бъдат рефинансирани при по-добри условия през следващата.