Руската централна банка повиши основния си лихвен процент с 350 базисни пункта до 12%. Изглежда, че това е спешен ход, с който се опитва да спре неотдавнашния спад на рублата. Това се случва и на фона на публичен призив от Кремъл за по-строга парична политика, предаде Reuters.

Извънредната среща дойде, след като рублата отчете огромен спад. Валутата загуби близо 40% от стойността си през 2023 година, минавайки психологическата граница от над 100 рубли за долар и 110 рубли за евро. Този спад е предизвикан от въздействието на западните санкции върху търговския баланс на Русия и скока на военните разходи.

Рублата потъна, Централната банка на Русия обмисля вдигане на лихвата

Рублата потъна, Централната банка на Русия обмисля вдигане на лихвата

Централната банка на Русия се събира извънредно, за да обсъжда лихвените нива

Икономическият съветник на президента Владимир Путин Максим Орешкин критикува централната банка, обвинявайки я в "мека парична политика", което е довело до отслабването на рублата според него. Часове след критиката банката обяви извънредното заседание.

Последният път, в който банката направи спешно повишаване на лихвения процент бе в края на февруари 2022 г. с повишаване на лихвения процент до 20%. След това банката намали лихвите до 7,5%, след като огромният инфлационен натиск отслабна през втората половина на 2022 г.

Русия стана свидетел на двуцифрена инфлация през 2022 г. и след забавяне през пролетта на 2023 г., годишната инфлация отново е над целта от 4% на централната банка и се ускорява.

На годишна база текущият ръст на цените за последните три месеца възлиза на 7,6%, според банката.