Руската рубла достигна 17-месечно дъно спрямо долара в понеделник, подчертавайки нарастващия натиск върху руската икономика от западните санкции и спада в приходите от износ. Рублата е една от най-зле представящите се световни валути за годината.

Руската валута загуби близо 40% от стойността си през 2023 година, минавайки психологическата граница от над 100 рубли за долар и 110 рубли за евро. В някои банки и чейндж бюра, стойността достигна близо 120 рубли за едно евро.

Спадът в стойността на рублата е един от няколкото негативни индикатора за руската икономика, въпреки твърденията на президентът Владимир Путин настоява, че западните санкции имат ограничен ефект.

Валутата се срина непосредствено след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г., като спадна до 136 рубли за долар през март 2022 г. След това скочи до около 50 рубли за долар през юни миналата година, когато цените на петрола и природния газ скочиха.

Същевременно руската правителствена агенция ТАСС съобщи, че във вторник, 15 август 2023 г., ще се проведе заседание на съвета на директорите на Централната банка на Русия, на което ще бъде разгледан въпросът за нивото на основния процент. Увеличението на лихвения процент е сред малкото инструменти на централната банка, с която тя може да се опита да повлияе на срива на рублата. На 21 юли, лихвеният процент бе повишен до 8.5% годишно, като се очакваше следващото му разглеждане да бъде на 15 септември.

Кремъл удвои целта си за разходи за отбрана за 2023 г. до повече от 100 милиарда долара - една трета от всички публични разходи - показва правителствен документ, разгледан от Ройтерс.

Западните санкции също потиснаха чуждестранните инвестиции в страната и сринаха износа. Междувременно държавните разходи скочиха с 34%, което накара Русия да отчете бюджетен дефицит от 29 милиарда долара през първото тримесечие - 107% спад от миналогодишния бюджетен излишък от 14 милиарда долара.

Спадът на износа, съчетан със скок на вноса, воден от силното вътрешно търсене, е оказало допълнителен негативен ефект върху рублата, според управителя на централната банка на Русия Елвира Набиулина.

Централната банка заяви в понеделник, че повишеното "търсене" на правителството и високите лихвени проценти на кредитиране от руските банки са повишили цялостната активност в икономиката, оказвайки възходящ натиск върху инфлацията и допринасяйки за слабостта на рублата.

Пак според нея, може да се очаква скоро да повиши лихвените проценти, за да постави покачването на цените под контрол. "Банката на Русия допуска възможността за повишаване на основния лихвен процент на следващите срещи", се казва в изявление, цитирано от CNN.

Максим Орешкин, икономически съветник на Путин, обвини централната банка за обезценяването на валутата и призна, че слабата рубла е лоша за икономиката на Русия.

"Основната причина за отслабването на рублата и ускоряването на инфлацията е разхлабената парична политика", пише той в статия за ТАСС.

"Централната банка разполага с всички необходими инструменти за нормализиране на ситуацията в близко бъдеще", добави Орешкин. "Слабата рубла усложнява преструктурирането на икономиката и има отрицателно въздействие върху реалните доходи на населението.