Германската икономика ще расте по-бавно от очакваното тази година, сочат последните данни на икономическия институт DIW. Той намали прогнозата за растеж на анй-силната икономика на Европа тази година до 2,1% от предишните 3,2%. Основната причина за това е продължаващата криза във веригата на доставки.

Още един проблем, който пречи на по-доброто възстановяване на Германия е  недостигът на суровини, които ограничават ръстът на промишлеността, смятат анализаторите. Значително по-добри са прогнозите за 2022-а година.

За първи път от 1950-а: Великобритания не е сред топ търговските партньори на Германия

За първи път от 1950-а: Великобритания не е сред топ търговските партньори на Германия

Компаниите в страната бързо сменят британски доставчици за сметка на такива от ЕС

Икономически скок с 4,9% предвиждат финансовите експерти за догодина.Според тях през 2022-а производствените пречки ще се нормализират и ситуацията в страната ще се подобри значително. Растежът най-вероятно ще се се нормализира на 1,5% през 2023-а година.

Колкото до инфлацията в Германия, към края на месец август тя изпревари растежа при средните заплати. Причината е във все по-нарастващия ценови натиск, причинен от икономическото възстановяване и затрудненията в производството, които са намалили покупателната способност на потребителите. Според повечето икономически прогнози данните за третото тримесечи ще покажат още по-голяма инфлация.

Средната работна заплата, както и еднократните плащания за извършена работа са се увеличили средно с 1,9% от април до юни в сравнение с второто тримесечие на миналата година, показват данните на Федералната статистическа служба. Като се изключат допълнителните плащания и бонусите, реално заплатите са се увеличили средно с 1,4% на годишна база. Това обаче е доста под националната инфлация на потребителските цени от 2,4%, регистрирана за същия период.

Инфлацията в Германия изпревари растежа на средните заплати

Инфлацията в Германия изпревари растежа на средните заплати

Последните данни категорично показват, че заплатите в Германия няма да се справят с инфлацията тази година и че кризата се задълбочава