Германците търсят утеха в топлия жълт блясък на откритите пламъци тази Коледа, тъй като възраждането на празничните традиции, съчетано със страховете от прекъсване на тока, превръщат свещите в мишена на последната лудост за запасяване, пише Тhe Guardian.

В неделя много германски домакинства ще последват традицията да запалят първата от четирите свещи на своя Адвентен венец, който обикновено се поставя върху или окачва над масата в трапезарията.

Но заради страховете от ограничения на газа и прекъсвания на тока, предизвикани от войната на Русия в Украйна, свещите също претърпяха възраждане като надежден начин за осветяване на домовете. Веригата за търговия на дребно за подобряване на дома Bauhaus заяви, че забелязва нарастващо търсене на "свещи от всякакъв вид, включително чаени лампи, восъчни и колонни свещи", като продажбите са се увеличили с около една четвърт спрямо предходната зима.

Тъй като Асоциацията за защита на потребителите на Германия призова гражданите да оставят своите LED приказни светлини на тавана тази година, някои продавачи на коледни елхи започнаха да предлагат истински свещи като по-енергийно ефективни алтернативи на електрически светлини.

Общественият оператор ARD наскоро пусна кратко видео, в което съветва хората да не строят "направи си сам - печки на чаени свещи", за да отопляват домовете си. Генерираната топлина е незначителна в сравнение с потенциалния риск от пожар, гласи предупреждението.

Държавата може да обезпечи 10% ръст на потреблението на електричество: Чака ли ни режим на тока?

Държавата може да обезпечи 10% ръст на потреблението на електричество: Чака ли ни режим на тока?

България се нарежда на трето място в Европа като нетен износител на електроенергия

Нарастващото търсене на свещи вече беше един забележим страничен ефект от това, че хората прекарват повече време у дома по време на пандемията, каза говорител на Европейската асоциация на производителите на свещи, като продажбите в целия континент са скочили значително между 2020 г. и 2021 г.

"Не знаехме какво да очакваме тази година", каза Ан-Кристин Мюлер от Müller Kerzen, западногермански бизнес за производство на свещи, работещ в цяла Европа. "Но изглежда, че хората се запасяват със свещи преди една несигурна зима".

"Моето семейство работи в производството на свещи от осем поколения и се оказва, че нашият бизнес е много устойчив на кризи. Във времена на беда хората копнеят за комфорта на трептящ пламък."

Да намалим сметките за ток: ето кои уреди в дома харчат най-много енергия

Да намалим сметките за ток: ето кои уреди в дома харчат най-много енергия

Има някои уреди, които е по-добре да изключите от мрежата, когато не ги ползвате

След две години на бум на продажбите, баварският производител на свещи Gala също очакваше спад на продажбите до нивата отпреди пандемията. "Но всички тези приказки за спиране на тока насърчиха хората да се запасяват, така че не сме забелязали разлика", се казва в него.

Германската федерална служба за гражданска защита и помощ при бедствия тази седмица заяви, че "мащабно прекъсване на тока в Германия е изключително малко вероятно" тази зима. Вероятността от регионални прекъсвания на електрозахранването също е ниска, каза мрежовият регулатор на страната, тъй като бяха въведени множество механизми за стабилизиране на мрежата в случай на временен недостиг.

Но главният изпълнителен директор на Gala Томас Шрьодер каза, че процъфтяващите продажби на свещи говорят и за по-широка културна черта. "Винаги е имало дълбок германски копнеж за строг тип Gemütlichkeit или уют, на хора, събиращи се около открит пламък", каза той. "Ето защо все още има хора като мен, които настояват да осветят коледната си елха с истински свещи, а не с приказни светлини, с кофа вода в готовност за спешни случаи."

Българите се запасяват с елетроуреди за отопление, поскъпнаха ли климатиците и колко месеци може да се забави доставката

Българите се запасяват с елетроуреди за отопление, поскъпнаха ли климатиците и колко месеци може да се забави доставката

Зимата наближава, а очакванията са тя да ни излезе скъпо

Германската застрахователна асоциация, обединяваща организация на частни застрахователи, отчита постоянен спад на обезщетенията, свързани с пожари, през декември от 2015 г.