В навечерието на зимния сезон и енергийната криза, за която се говори още преди Русия да спре газа за България, а в последствие и на целия Европейски съюз възникват някои въпросителни.

Например, ще издържи ли електропреносната система на наплива от желаещи да се топлят на ток, а не на газ и парно (Топлофикация София е най-големият потребител на газ в България).

В настоящата ситуация спомените за "режима на тока" от 80-те и 90-те години на миналия век призрачно се завръщат. Най-големи неприятности тогава, режимът на тока, носеше на живеещите в големи комплекси и отопляващи се с парно отопление. Защото със спирането на тока спираше и парното, понеже абонатните станции са на електрическо захранване.

Ще се оживее ли режимът на тока 40-години по-късно? Според Министерството на енергетиката - не.

"Електропреносната система на България, управлявана от Електроенергийния системен оператор, е в готовност да посрещне евентуално по-високо електропотребление в страната. Не се очакват смущения в нормалната работа на електропреносната мрежа в резултат на претоварвания", коментираха от ресорното ведомство пред money.bg.

И допълват, че съоръженията, стопанисвани от Електроенергийния системен оператор, са подготвени от екипите на дружеството да осигурят безаварийната и сигурна работа на електропреносна система през предстоящия зимен сезон.

Парно, на ток или пък с дърва за огрев и пелети, кое отопление излиза най-икономично?

Парно, на ток или пък с дърва за огрев и пелети, кое отопление излиза най-икономично?

Колко би струвало на месец отоплението на средностатистически апартамент с площ от 70 кв. м с височина 2.5 м?

"Възможни са единични аварии по електропреносната мрежа през зимния период, които няма да повлияят на качественото електрозахранване на потребителите."

Експертите припомнят, че България се нарежда на трето място в Европа като нетен износител на електроенергия, с което обезпечава сигурността на електроенергийните доставки в региона, и допълват, че няма никакви предпоставки за налагане на ограничения на електроснабдяването на потребителите в страната.

"Предприети са всички необходими мерки отстрана на Електроенергийния системен оператор за подготовка на електропреносната мрежа за нормален режим на работа при зимни условия. Това установи и проверката на Министерството на енергетиката, извършена през октомври съвместно с екипи на Електроенергийния системен оператор", категорични са от Министерството.

Българите се запасяват с елетроуреди за отопление, поскъпнаха ли климатиците и колко месеци може да се забави доставката

Българите се запасяват с елетроуреди за отопление, поскъпнаха ли климатиците и колко месеци може да се забави доставката

Зимата наближава, а очакванията са тя да ни излезе скъпо

Какво потребление на ток се очаква?

Прогнозите за товара на електроенергийната система на Министерството на енергетиката за предстоящия зимен сезон са за максимален товар между 6 950 - 6 970 MW при обичайни за сезона температури и за нива между 7 400 - 7430 MW при екстремни зимни температури.

"Не се очаква ръст в електропотреблението спрямо отминалата зима, когато товарите в електропреносната мрежа се движеха в границите между 6 700 и 7100 MW", коментираха от ведомството.

Германците масово се запасяват с електроуреди за отопление

Германците масово се запасяват с електроуреди за отопление

Подготвяйки се за зима без руски газ

Припомняме, че страната ни има задължения към разпоредбите на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 година относно спешна намеса за справяне с високите цени на енергията, които касаят потреблението в страната. По-конкретно, всяка страна трябва да се стреми да въведе мерки за намаляване на общото месечно брутно потребление на електроенергия с 10%. В допълнение, брутното потребление на електроенергия през върховите часове трябва да се намали с най-малко 5% средно на час.

"Това предполага през предстоящия зимен сезон потреблението да е по-ниско спрямо предходния. Наличните производствени мощности в страната са достатъчни да обезпечат дори ръст от над 10% на потреблението спрямо предходната зима", обобщават от ведомството.

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% и струват 180 лева за кубик (засега)

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% и струват 180 лева за кубик (засега)

Освен по-скъпи, цепениците се оказват и дефицитна стока