Европейските туристи се отправят към по-малко популярни дестинации, след като тероризмът подтикна пътуващите да избягват установени пазари като Турция и Лазурния бряг, които места бяха под прицел и заплащени от още атаки.

Това коментира най-старият в света туроператор Thomas Cook Group, цитиран от Bloomberg.

Новите дестинации са Хърватия, Кипър, Португалия. А сред списъка от предпочитани места за отдих се нарежда и България, която жъне голям успех в ръста на резервации за следващото лято, отчита компанията.

В това отношение Гърция регистрира 40 процента скок, след като на значителен ръст се радваше и Испания като един от главните бенефициенти.

Така традиционните дестинации като Париж и Турция отстъпват като предпочитани места за почивка. 

Първоначалният избор на туристите, насочен към определени области като Испания и Италия, доведе до недостиг на стаи и принуди туроператорите да се обърнат към по-малко наситени пазари.

"Испания все още е много популярна дестинация, но забелязваме след много силна година, че броят на леглата за пренощуване не се е увеличил като цяло", заяви главния изпълнителен директор на туроператора Питър Фанкхаузер.

"В по-малките дестинации като Хърватия, България и Кипър сме много добре позиционирани и там наблюдаваме много добър растеж", коментира още шефът на базираната в Лондон компания.

Цялостните резервации за следващото лято са с 9 на сто повече в сравнение със същия период на миналата година, като цените остават стабилни, а 31 на сто от пакетите са продадени.

Франкхаузер коментира, че не се е отказал от Турция, която дава признаци, че спадът в търсенето започва да се стабилизира и има възможност за закъснял скока на резервации заради ниските цени.

Тероризмът в Турция отпрати туристите към Испания

Тероризмът в Турция отпрати туристите към Испания

Страната бележи ръст в посещенията