Броят на съществуващите ядрени блокове, работещи в световен мащаб към момента, достигна 30-годишно дъно, докато новите централи продължават да се борят за инвестиции. Данните са от Годишния доклад за състоянието на ядрената индустрия в света (WNISR), цитиран от Reuters.

Привържениците на ядрената енергия са на мнение, че като нисковъглероден източник ядрената енергия може да бъде от жизненоважно значение за подпомагането на страните да постигнат климатичните си цели. Междувременно обаче няколко централи по света са към края на продължителността на живота си, а много нови са изправени пред закъснения.

Към юли 2020 година в света в експлоатация има около 408 ядрени реактора в 31 държави. Това е спад с 9 ядрени блока от средата на 2019 година и с 30 по-малко от индустриалния връх от 438 реактора през 2002 година.

Университет в САЩ иска да изгради микро ядрен реактор за собствените си енергийни нужди

Университет в САЩ иска да изгради микро ядрен реактор за собствените си енергийни нужди

Осъществяването на проекта ще бъде огромно постижение кактко за учените, така и за глобалната ядрена индустрия

Бавният темп на новите проекти, които се появяват, също така допринася за увеличаването на общата възраст на експлоатацията на реакторите на глобално ниво до около 31 години.

От всичките 52 нови централи, които се изграждат сега в света, поне 33 изостават от графика си. В същото време нито един нов проект не се появи онлайн през първата половина на 2020 година.

Новите проекти се борят да си осигурят финансиране на фона на конкуренцията от възобновяеми енергийни източници. Докладваните инвестиционни решения през 2019 година са за изграждането на нови ядрени централи на обща стойност около 31 милиарда долара, което е около една десета от планираните проекти за вятърна и слънчева енергия.

Лоша новина за Великобритания: Hitachi се оттегли от ядрен проект за £20 милиарда

Лоша новина за Великобритания: Hitachi се оттегли от ядрен проект за £20 милиарда

Японската компания се оттегли от проекта за съживяването на централата Wylfa в Уелс

Тази година операторите на ядрени електроцентрали бяха засегнати силно и от пандемията на новия коронавирус, която блокира домакинствата и бизнеса, намалявайки търсенето и съответно цените на електроенергията в много страни. А потреблението на електроенергия в някои региони е малко вероятно да достигне нивата си преди пандемията в продължение на много месеци, ако не и години.

Ниските цени на електроенергията вероятно също ще намалят наложителността да се инвестира в нови централи, "следователно степента, в която се изграждат нови електроцентрали, може до голяма степен да зависи от правителствените стимули", пише в доклада.

Защо ядреният сектор на САЩ е в беда?

Защо ядреният сектор на САЩ е в беда?

Усилия за съживяването на сектора са твърде малко и идват твърде късно