Чуждестранните инвеститори в България се надяват корупцията у нас да спре и са достигнем върховенство на закона. Това заяви американският посланик Херо Мустафа по време на бизнес форум, организиран от Американската търговска камара в България.

"Чуждестранните инвеститори все още са разтревожени за върховенството на закона в България, а това е изключително важно за бизнеса. Все още обаче има и доста предпоставки за корупция. Трудовото ви законодателство пък е архаично и е добре да бъде променено", заяви Мустафа.

Представителят на САЩ у нас поздрави страната ни с избора на ново правителство и коментира, че "то е отворено за диалог и сътрудничество", което е добър знак.

Защо заплатите в САЩ растат толкова бързо, а в други краища на света не?

Защо заплатите в САЩ растат толкова бързо, а в други краища на света не?

Разликата между отделните икономики по света е огромна

Херо Мустафа заяви, че стартира нова инициатива под наслов "трите И-та", а именно инвестиции, иновации и интеграция. Тя похвали растежа на България и подчерта, че двете държави трябва да работят заедно за постигане на стабилни отношения и икономически просперитет.

"Българската икономика е отворена за растеж през 2022-а година и призовавам България и САЩ да инвестираме заедно в своето бъдеще", допълни американският посланик.

Тя подчерта, че секторът компютри, иновации и електроника са основен износ за нашата страна и ние трябва да работим много за него, като обръщаме специално внимание на кибератаките, които увреждат компаниите.

Според Херо Мустафа възстановяването на икономиката ще бъде движено от по-високите заплати и инвестирането на европейски пари. Съединените американски щати от своя страна са инвестирали $2,5 милиарда у нас и са създали около 30 000 работни места, което е един много добър пример, който показва, че партньорството с Америка означава инвестиция в бъдещето.

Износът на България за ЕС се увеличи с над 23% за деветмесечието на годишна база

Износът на България за ЕС се увеличи с над 23% за деветмесечието на годишна база

През периода януари - октомври 2021 г. износът на стоки от България за трети страни се увеличава с 20,8%