Икономиката на Франция неочаквано се сви за първи път по време на президентството на Еманюел Макрон, подсказвайки за по-сериозен спад в еврозоната в края на 2019 г., пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на втората най-голяма икономика в региона се свива с 0,1% през четвъртото тримесечие заради спад на износ и забавяне, причинено от инвентара. Всички икономисти, запитани от агенцията, прогнозираха растежа. Без ефекта от инвентара, растежът щеше да е 0,3%, според Bloomberg Economics.

Въпреки това свиването е ужилване за Макрон, който вече е изправен пред огромни протести и стачки срещу плановете му за пенсионна реформа. Недоволството натисна надолу и разходите на домакинствата. Правителството многократно сочеше относителната сила на Франция в Европа като знак, че данъчните реформи и промените в законите за труда работят.

Според министъра на финансите Бруно ле Мер лошият резултат се дължи на спиране на работата на пристанища, железопътната мрежа и занижени потребление и бизнес инвестиции.

"Това временно забавяне не поставя под въпрос основите на френския растеж, които са стабилни", казва той.

Потребителските разходи и бизнес инвестициите растяха през последните три месеца на годината, но отчетоха най-слабия си растеж през годината.

Европейската статистическа служба ще публикува данни за икономиката на цялата еврозоната по-късно днес. Икономисти очакват забавяне на растежа до 0,2%.

Празни хотели и забавени доставки: Протестите във Франция парализират икономиката

Празни хотели и забавени доставки: Протестите във Франция парализират икономиката

Около 80 процента от малкия и средния бизнес отчитат загуби заради стачките