Богато украсен за Коледа, Galeries Lafayette, популярен търговски център в централен Париж, обикновено привлича по 80 хил. посетители на ден по празниците. Но в скорошна сутрин в средата на работната седмица необичайно малко хора разглеждат дизайнерските дрехи. Въпреки намаленията, продажбите са малко, пише The New York Times.

Пред магазина Габерил Васор, бариста, опитва да привлече клиенти с безплатни сладки, но без успех. "Приходите са с 40 процента по-ниски от обичайните за този период на годината", казва той.

Франция навлиза в трета седмица на протести на заетите в железопътната и метро системи заради планирани промени в пенсионната система. И втората най-голяма икономика в Европа започва да се усеща удара. След като правителството и синдикатите не постигнаха споразумение в четвъртък, надеждата, че нещата ще се подобрят, е малка.

В Париж и други градове, където на протестите се събраха половин милион души, потребителските разходи намаляват. Ресторантите и търговците са изправени пред недостиг на служители, след като същите прекарват часове в опити да стигнат до работа - ако успеят изобщо.

Камионите стоят в ужасяващи задръствания край големите градове заради шофьорите, които иначе биха взели влака. Трафикът забавя доставката на стоки като телевизори и играчки. Туризмът също понася удар, особено в Париж, оставяйки ресторанти, магазини и хотели с по-малко приходи.

Около три от всеки четирима собственици на бизнес в Париж и региона планират да замразят наемането на нови служители, което трябваше да започне през януари, заради загубите, сочи скорошно изследване.

"Ситуацията е катастрофална", казва Бернар Сталтер, президент Националната камара на търговците, която представлява малкия бизнес. Рисковете растат, след като членовете на синдиката Confédération générale du travail, сред които машинисти, докери и служители в електроразпределителни компани, ще продължат стачката и по време на празниците.

Адвокати, полицаи и служители на болници се присъединиха към протестите срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон.

Моментът е крайно неподходящ, тъй като търговците на дребно и други бизнеси получават голям дял от годишните си приходи именно по празниците. А бизнесът вече изстрада продължилите толкова дълго протести на "Жълтите жилетки", които пометоха страната миналия декември. Този път обаче търговците казват, че щетите ще бъдат по-сериозни.

Министърът на финансите Бруно Ле Мер твърди, че щетите за икономиката на страната ще бъдат ограничени, тъй като протестите засягат основно градовете, които разчитат силно на градски транспорт. Миналата седмица централната банка намали прогнозата за растеж през 2020 от 1,3% до 1,1% заради търговските напрежения.

Макар че правителството обмисля някаква финансова помощ за малкия бизнес, засегнат от протестите, Ле Мер твърди, че "историческият ни опит е, че тези протести в крайна сметка не натежават много на растежа на икономиката".

Бизнесите, които записват рекордни загуби, обаче са на друго мнение.

Фабиен Бутие, собственик на бутиковия хотел Roi de Sicile Rivoli в Париж се надявал на €200 хил. приход този месец, но половината от нощувките са били отменени от клиентите, които са притеснени заради проблемите с транспорта.

Именно хотелската и ресторантьорската индустрии поемат най-тежък удар заради протестите, а приходите спадат с между 40 и 50 процента от началото им на 4 декември, според търговската асоциация Synhorcat. В Страсбург, дом на най-големия Коледен базар във Франция, 70% от запазените нощувки са отменени, казват от асоциацията.

Някои от служителите на Бутие не могат да стигнат до местоработата си, затова той им плаща да ползват услугите на Uber. "Единственото решение е спиране на протестите. Правителството трябва да потуши огъня", казва той.

Около 80 процента от малкия и средния бизнес отчитат загуби заради стачките, а около половината от тях смятат, че няма да успеят да наваксват пропуснатите продажби. Засегнатите компании отчитат спад на продажбите от около 30 процента, а в места като Париж, Страсбург и Марсилия, те достигат 60%.

Бутиковият магазин за бижута Psyché в централен Париж обикновено отчита продажби от между €1 500 и €3 000 в този период от годината. През миналата седмица обаче те са едва €68. Фризьорският салон Barbier de Monge обикновено има по 40 клиента на ден, но сега техният брой е едва 3 или 4.

Проблемите с транспорта нанасят удар и по веригата за доставки, след като влаковете остават по гарите, а камионите се изправят пред километрични задръствания. Блокадите започват да намаляват и вноса и износа, казва Дейвид Брусел, генерален директор на Търговската и индустриална камара.