Лятото вече върви към своя край, но за икономиката на Испания слънцето продължава да грее силно.

Според най-новите данни брутният вътрешен продукт на европейската държава е скочил с повече от 3 на сто за година, предаде CNN Money.

Статистиката бележи бърз темп на растеж, който държи страната на устойчиви позиции, въпреки че Испания няма стабилно правителство от 2015 година.

На фона на политическата криза обаче страната все някак успява да се избави от безизходицата.

Според икономиста Стивън Браун икономиката в момента се движи на автопилот, но въпреки това е намерила тласък от факта, че мерките, предприети от държавата за регулиране и контролиране на държавния бюджет, са по-свободни, отколкото би трябвало да бъдат.

В същото време за брутния вътрешен продукт на страната значителна помощ оказва и броят на туристите, посещаващи Испания.

Европейската държава може да се похвали с успешна година, след като само за първите седем месеца от 2016 година броят на посетителите е нараснал с 11 процента.

Това от части се дължи и на факта, че пътешествениците виждат в страната кътче на сигурност и безопасност, след като започнаха да бягат от дестинации като Франция и Египет, заради серията от терористични атаки.

Потокът на туристи е създал повече работни места, а наскоро се оказа, че безработицата в страната се е стопила с 20 на сто.

Новооткритите работни места в сферата на туризма са предложили на по-нискоквалифицираните работници шанс да си намерят препитание.

По думите на икономиста скокът на туризма прибавя почти един пункт към икономическия растеж на Испания.

Потребителите в страната пък започват да се чувстват по-уверени за финансите си. Така следва и фактът, че гражданите са по-склонни да харчат.

Голямо значение за брутния вътрешен продукт на страната имат и ниските лихвени проценти, от които много потребители се възползват, за да вложат парите си в ипотеки.

Според последните данни новите ипотеки за жилища са се повишили с 24 на сто през първата половина на 2016 година в сравнение със същия период през 2015 година.