Икономиката на Великобритания нарасна най-бавен темп през 2018 година от шест години насам след остро свиване през декември, сочат данните на националната статистика, цитирани от BBC.

През миналата година брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 1,4 процента, най-бавният темп от 2012 г. насам. През 2017 г. растежът бе 1,8%.

Данните сочат, че забавянето се дължи най-вече на по-слаба производствена дейност особено при производството на автомобили.

През трите месеца на декември растежът се е забавил до 0,2%, докато през предходното тримесечие той бе 0,6%. Забавяне на икономиката на Великобритания бе очаквано, но не и с такъв темп.

През последните три месеца на миналата година производството на автомобили се свива с най-силно от почти десетилетие - 4,9 процента. Строителството намалява с 0,3%, а бизнес инвестициите - с 1,4%. Доминиращият сектор услуги расте, но с едва 0,4%.

Според прогнозата на централната банка през 2019 г. растежът ще бъде 1,2%, най-слабия от 2009 г. насам, когато икономиката бе в рецесия. В нея е записано, че шансът Великобритания отново да запише рецесия е 25%.

Влошиха прогнозата за растежа на Великобритания. Паундът пада

Влошиха прогнозата за растежа на Великобритания. Паундът пада

Bank of England запази основната лихва и паричната си програма без изменение