Инфлацията в Еврозоната записа най-бързия си темп на растеж от януари 2013 година насам. Това от своя страна даде коз в ръцете на тези, които настояват за прекратяване на програмата за стимули на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Потребителските цени са се увеличили с 2% през миналия месец в сравнение със същия период на предходната година, става ясно от данните на европейската статистическа служба Евростат.

Поскъпването на петрола стимулира показателя в цялата Еврозона, включително в най-голямата икономика в ЕС Германия, Испания и Италия.

Базисната инфлация обаче, която не включва цените на горивата и храните, остава непроменена за трети пореден месец на ниво от 0,9 на сто.

Разликата между двата индикатора показва трудното решение, пред което е изправено ръководството на ЕЦБ. От финансовата институция трябва да решат точно колко и какви промени трябва да въведат в стимулиращата си политика, пише Bloomberg.

Данните на Евростат показват още, че безработицата в Еврозоната е останала на ниво от 9,6% през януари или без промяна в сравнение с предходния месец. Това е най-ниското равнище на показателя от май 2009 година насам.