Китай регистрира 3% инфлация на годишна база към края на месец септември. Това е най-бързият темп на растеж от 2013 година насам и се дължи на покачването на цените на храните с 11.2% и свинското месо в частност с 69%, показват данни на Националното бюро за статистика на втората икономика в света. Индексът на потребителските цени, като изключим храната и енергията, остава стабилен на ниво от 1,5%, както беше и през август, пише Bloomberg.

През август годишната инфлация в страната е била 2,8%. Високите стойности се дължат основно на причинените от африканската чума по свинете щети, които трайно покачиха цените на месото. Освен това на регистрира повишение при разходите на домакинствата за масло, яйца и други, докато цените на плодовете и зеленчуците спадат.

Китай внася все повече свинско от САЩ, за да избегне хранителната криза

Китай внася все повече свинско от САЩ, за да избегне хранителната криза

Волатилността на цената му на борсата в Чикаго вече нарасна, защото трейдърите се готвят за още по-голям ръст на износа

Африканската чума по свинете и последвалото избиване на милиони прасета повиши многократно цените на месото. В същото време стопаните не искат да бързат с възстановяването на стадата си, защото се страхуват заразата да не тръгне отново, коментира Фен Йонхуй - главен анализатор на индустриалния портал soozhu.com.

Индексът на потребителските цени може само да нарасне през следващите месеци според анализатори. Възможно е около януари да достигне до 4%, предвид Китайската Нова година.

Пекин изненада пазарите с инжекция от $28 милиарда

Пекин изненада пазарите с инжекция от $28 милиарда

Очаква се в петък да бъдат публикувани данни за БВП, които да покажат най-ниския растеж от поне 1992