Италия обмисля план на стойност 930 милиона евро, за да насърчи хората да сменят своите автомобили с двигатели с вътрешно горене с електрически превозни средства. Това става ясно от проектодокумент, цитиран от Bloomberg.

Пакетът, който се обсъжда от министерството на индустрията, ще включва финансови стимули на стойност до 13 750 евро, които са насочени към гражданите с годишен доход под 30 000 евро. Те ще могат да бракуват своите модели от категория Euro 2, които са на повече от 20 години, в полза на нови електрически автомобили.

Според документа целта ще бъде "да се промени автомобилният парк на Италия, който е един от най-старите в Европа, с най-малко 11 милиона коли EURO 3 или превозни средства от по-нисък клас". освен това така ще се подкрепят семействата с ниски доходи и закупуването на автомобили, произведени в страната.

Планът ще бъде представен на среща с представители на автомобилния сектор на 1 февруари, според говорител на министерството на индустрията.

Ще стимулира ли държавата покупката на електромобили

Ще стимулира ли държавата покупката на електромобили

80% от автопарка в страната е с над 15-годишни коли

Регистрациите на нови автомобили в Италия са се увеличили с 19% през 2023 г. до 1,5 милиона, според данни на министерството на транспорта, публикувани вчера. Пазарният дял на Италия за електромобили е по-нисък, отколкото в други големи европейски икономики.

На този фон, изглежда в Европа се виждат признаци за по-бавно навлизане на електромобилите. Audi отмени плановете си за внедряване на електромобили, за да избегне натоварването на фабрики и дилъри на фона на по-бавния растеж на продажбите. През октомври главният финансов директор на Mercedes-Benz Group AG описа конкуренцията при производството на електромобили като "брутална и нездравословна".